logo
Generic filters
Exact matches only

Parlamentul României

Sursă foto: freepik.com

Parlamentul reprezintă puterea legislativă în România și conform Constituției este „organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.”

Trebuie precizat faptul că la momentul actual acesta este alcătuit din două părți: Camera Deputaților și Senatul. În prezent există discuții pentru a se trece la un Parlament unicameral pentru că numărul parlamentarilor este prea mare și unele dintre atribuțiile lor se suprapun.

Parlamentarii sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Pentru ca cineva să candideze trebuie să aibă o vârstă de minim 23 de ani împliniți până în ziua votului pentru a putea fi votat pentru funcția de deputat, iar pentru a deveni senator, candidatul trebuie să aibă minim 33 de ani.

Alegerile se desfășoară cu cel mult 3 luni înainte de expirarea mandatului sau la dizolvarea Parlamentului, iar durata unui mandat de parlamentar este de 4 ani și în maxim 20 de zile de la alegeri Parlamentul trebuie să se întrunească la convocarea Președintelui.

Deputații și senatorii se pot organiza în grupuri parlamentare, fiecare Cameră își alege o un birou permanent și fiecare dintre Camere își înființează comisii permanente. Dacă este cazul se pot crea și comisii de anchetă, alte comisii speciale sau chiar se pot construi comisii comune.

Camera Deputaților și Senatul lucrează în ședințe separate însă sunt și destul de multe cazuri în care se întâlnesc în ședințe comune. Pe parcursul unui an există cele două camere se întrunesc în două sesiuni ordinare, prima începe în februarie și nu poate depăși luna iunie, iar cea de a doua începe în septembrie și durează cel mult până la sfârșitul lui decembrie. De asemenea există și sesiuni extraordinare care pot avea loc la cererea Președintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor.

Parlamentul adoptă legi, hotărâri și moțiuni în prezența majorității membrilor. Nimeni nu poate fi în același timp deputat și senator, iar ocuparea altei funcții publice de autoritate, cu excepția celei de membru al Guvernului, este strict interzisă.

Parlamentarii beneficiază de imunitate și nu pot fi judecați pentru voturile sau opiniile politice exprimate în timpul unui mandat însă pot fi cercetați penal pentru alte fapte care nu au legătură cu activitatea lor de parlamentari. Numai în caz de infracțiune flagrantă aceștia pot fi reținuți și percheziționați, în caz contrar procurorii au nevoie de încuviințarea Camerei din care fac parte respectivii parlamentari.

Președinții celor două Camere îl pot înlocui temporar pe Președintele României dacă situația o cere. Primul pe lista înlocuitoilor este președintele Senatului, urmat mai apoi de cel al Camerei Deputaților.

Proiectele de lege se dezbat în ambele Camere într-o anumită ordine, astfel că acea Cameră care are competența să adopte acea lege este prima Cameră sesizată, iar apoi se trimite către cea de a doua pentru a-și exprima opinia și pentru a decide definitiv.

Ca și condiție pentru ca legile să intre în vigoare avem publicarea în Monitorul Oficial al României a legii care va intra în vigoare după 3 zile de la data publicării sau la o altă dată prevăzută în conținutul ei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *