Search
Generic filters
Exact matches only

Pelerina invizibilităţii ar putea deveni realitate

Cu toții am citit sau cel puțin am auzit de cartea Omul Invizibil a lui H.G. Wells, am răsfoit comic book-uri, ori am vizionat animații sau filme care îl aveau în rolul principal pe Omul Invizibil. Deși până acum dispozitivele care puteau face obiecte sau persoane invizibile existau doar în universul științifico-fantastic, acestea ar putea deveni însă o realitate.

Cercetătorii din Statele Unite au anunțat recent că lucrează la un astfel de dispozitiv, care a fost deja testat și care ar putea deveni realitate în viitorul apropiat.

Pelerina invizibilității

Săptămâna trecută, oameni de știință americani au dezvăluit că au testat cu succes o pelerină a invizibilității foarte subțire, realizată din elemente paralelipipedice microscopice din aur, care, la fel ca pielea, se mulează foarte bine pe forma unor obiecte tridimensionale, pe care poate să le facă să devină nedetectabile în spectrul luminos vizibil.

Cercetătorii spun că, deși experimentele lor au constat în acoperirea unor obiecte minuscule, tehnologia ar putea fi utilizată pentru a ascunde şi obiecte mai mari, iar noua invenție ar putea avea utilizări în multe domenii de activitate, inclusiv în cel militar.

Pelerina, care are o grosime de 80 de nanometri, a fost plasată peste un obiect tridimensional care prezenta protuberanţe şi cavităţi. Suprafaţa pelerinei a redirecţionat undele luminoase reflectate de acel obiect, făcându-l să devină astfel invizibil prin prisma detectării optice.

Tehnologia implică aşa-zisele metamateriale, care posedă proprietăţi ce nu există în natură. Suprafeţele lor conţin elemente mult mai mici, ca mărime, faţă de lungimea de undă a luminii. Ele redirecţionează undele luminoase, îndepărtându-le de obiectul ascuns sub acea pelerină.

Pelerina acționează ca o antenă de împrăștiere a luminii microscopice care „sare” pe un obiect tridimensional, ca şi cum ar fi reflectată de o oglindă plană, făcând astfel ca obiectul să devină invizibil.

Faptul că am putut să facem o suprafață curbată să pară plană înseamnă şi că putem să o facem să pară în orice alt fel. Putem face şi o suprafață plană să pară curbată”, a spus Xingjie Ni, profesor de inginerie electrică la Pennsylvania State University din Statele Unite şi coordonatorul studiului.

Profesorul Ni spune că noua tehnologie ar putea avea aplicaţii militare, pentru a face ca o serie de obiecte mari, precum vehicule, avioane sau chiar soldaţi, să devină „invizibili”.

Xingjie Ni a menţionat şi o serie de aplicaţii mai puţin convenţionale, în industria cosmetică şi modă. „Cum ar fi o pelerină a invizibilităţii pentru faţă? Toate coşurile şi ridurile nu ar mai fi vizibile”, a spus profesorul Ni. „Sau în designul din modă? Pelerina ar putea fi realizată pentru a ascunde abdomenul proeminent al cuiva”, a adăugat profesorul de origine chineză.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *