Search
Generic filters
Exact matches only

Despre europarlamentari și Parlamentul European

Având în vedere faptul că alegerile europarlamentare au loc azi am decis să realizăm o scurtă incursiune în istoria Parlamentului European, dar și în modul de organizare al acestuia. La început această instituție europeană avea numai rol consultativ și purta numele de Adunare Generală. Anul 1962 a adus o schimbare care a fost rezultatul dorinței de a-i crește importanța în cadrul sistemului politic european, astfel că a primit atribuții legislative, cu toată opoziția Consiliului de Miniștri care era singura instituție care avea competențe în acest domeniu. De asemenea, în 1962 s-a trecut la denumirea de Parlament European, prin aceasta măsură dorindu-se de fapt asemănarea acestuia ca și funcționare și denumire cu un parlament național.

După cum probabil știți, în cadrul Parlamentului European există diferite grupuri politice la care majoritatea europarlamentarilor aderă în funcție de ideologie. Desigur există și membri care nu sunt înscriși în niciun grup parlamentar, însă numărul acestora este mic.

Sunt unele condiții pentru a forma un astfel de grup politic printre care amintim caracterul multinațional, mai exact este necesar un număr de minim 25 de parlamentari, care să provină din cel puțin un sfert din numărul statelor membre. Un europarlamentar poate face parte doar dintr-o sigură astfel de grupare. Prin organizarea acestor entități create la nivelul Parlamentului European se crează și funcții noi în cadrul grupurilor parlamentare precum președinte, vicepreședinte, un birou și un secretariat.

În cadrul mandatului 2009-2014, grupurile parlamentare au fost: Grupul Partidului Popular European sau Creștin-Democrații(PDL și UDMR), Grupul Alinaței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European(PSD),  Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa(PNL), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică și Grupul Europa Libertății și Demicrației.

În luarea deciziei niciun parlamentar nu este obligat să țină cont de poziția grupului din care face parte. De asemenea grupurile politice din cadrul acestei instituții nu pot face campanie precum un singur organism politic, ci numai partidele naționale membre pot face acest lucru.

Parlamentul European este format din reprezentanții cetățenilor Uniunii Europene, și nu poate depăși mai mult de 750 de membri, plus președintele. Un stat membru poate avea un număr cuprins între 6 și 96 de parlamentari. Pentru a face o mică paranteză, se vede că și România este membră a UE, mai ales din prisma numărului de membrii ai Parlamentului național, pentru că a reușit „performanța” de a avea aproape 600 de parlamentari.

România a avut în madatul care se încheie în 2014, 33 de europarlamentari, iar în cel care urmează va avea 32 datorită noii repartizări a locurilor în Parlament cauzate de intrarea Croației în Uniunea Europeană, dar și faptului că populația a scăzut.

Revenind la subiect, fiecare membru al Parlamentului European este membru de drept într-una dintre cele 20 de comisii parlamentare de specialitate și membru supleant în altă comisie.

Conducerea Parlamentului European este asigurată de un președinte, 14 vicepreședinți care împreună cu cei cinci chestori formează organul executiv numit Biroul Parlamentului European, iar ultima componentă este secretariatul general. Președintele și vicepreședinții au mandate de doi ani și jumătate, iar mandatul lor poate fi reînoit. Rolul președintelui este de a reprezenta Parlamentul European în relațiile cu celelalte instituții europene, dar și în relațiile exterioare acestui for continental.

Un mandat se întinde pe o perioadă de cinci ani, iar membrii Parlamentului European sunt aleși prin vot universal direct. Ei beneficiază de imunitate și de multe alte beneficii, dintre care reamintim numai diurnele care se ridică la aproape 200 de euro pe zi. Salariul net al unui europarlamentar este de aproape 6000 de euro, mai exact 5963,33 euro, aceasta fiind suma unică de salarizare prevăzută de statut.

Parlamentul European are mai multe sedii ceea ce de multe ori este o problemă. Sesiunile plenare au loc la Strassbourg, comisiile parlamentare se întrunesc la Bruxelles, iar Secretariatul General se află în Luxemburg.

Deciziile iau forma unor rezoluții, iar printre atribuțiile acestei instituții europene amintim funcția de supraveghere și control a Comisiei Europene și nu numai, poate adopta o moțiuni de cenzură pentru o demitere în bloc a Comisiei Europene însă pentru aceasta sunt necesare 2/3 din voturi ceea ce este destul de greu de realizat însă în anul 1999, comisia Santer a demisionat la a doua încercare de destituire de către Parlament, deoarece probabil atunci chiar s-ar fi îndeplinit condiția de mai sus necesară pentru demiterea Comisiei.

Celelalte atribuții importante, se referă la buget pentru că această instituție adoptă bugetul anual al Uniunii Europene, dar și la funcția de legislator așa cum am subliniat la începutul acestui articol.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *