logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Președintele României sprijină înființarea unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului

Președintele României, Klaus Iohannis, sprijină înființarea unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului în țara noastră. Totodată, acesta și-ar dori și crearea unei instituții care să organizeze cursuri, pentru funcționari publici și politicieni, de combatere a antisemitismului și a discriminării.

Klaus Iohannis a vizitat, joi, Muzeul Memorial al Holocaustului şi a avut discuţii cu membrii conducerii muzeului. „Am vorbit despre priorităţile pe care România şi le-a asumat la preluarea mandatului preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Le-am spus partenerilor americani că sunt pe deplin hotărât să sprijin înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului şi aici vorbesc despre o instituţie adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie, nu mă refer la o casă memorială sau la alte iniţiative lăudabile, dar foarte mici”, a declarat Iohannis, citat de News.ro.

Preşedintele a arătat că vizita sa la muzeul din Washington survine la o lună după vizita făcută la Memorialul „Yad Vashem”. „Cele două vizite reprezintă un semnal foarte important pe care România îl transmite. În primul rând, suntem foarte hotărâți în asumarea propriului trecut, a onorării memoriei victimelor Holocaustului şi luptei împotriva manifestărilor antisemite şi xenofobe”, a spus şeful statului.

România îşi propune să devină un centru regional în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului şi a urii rasiale, în condiţiile în care ţara noastră a reuşit să adopte, în scurt timp, o legislație foarte avansată în acest domeniu. „Am lansat ideea organizării unei structuri educaționale instituționalizate pentru cursuri şi training-uri pentru funcționari, oameni politici, diplomați, personalul din structurile de ordine şi siguranță publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii”, a spus Iohannis.

Acesta a remarcat că manifestările antisemite şi xenofobe s-au amplificat în spațiul european ca urmare a problemelor de securitate din ultimii ani.

Evoluțiile din spațiul european din ultima vreme scot la suprafață, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste. De aceea, cred că aceste lucruri trebuie să mobilizeze factorii de decizie şi cetățenii, să creeze un nou impuls, în special în domeniul educației pentru şi despre valorile democratice”, a conchis Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Președintele Iohannis a vizitat, pe 8 martie, Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”, el declarând că reprezintă o experiență extrem de emoționantă şi tulburătoare. „Am adus aici un pios omagiu tuturor victimelor acestei mari tragedii a secolului XX. Nu cred că există semeni care să păşească aici şi să nu interiorizeze ce a însemnat genocidul evreiesc. Holocaustul este unic şi nu poate fi uitat, iar vizita de azi mi-a întărit convingerea că educația continuă reprezintă instrumentul fundamental pentru a evita astfel de crime odioase în viitor”, a spus preşedintele.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *