Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Primul meridian a fost calculat greșit cu 102 metri

Linia verticală care împarte globul între emisfera vestică și estică din Greenwich, Marea Britanie a fost calculată greșit, ea fiind la o distanță de 102 de metri de monumentul care o semnalează.

Turiștii care călătoresc la Greenwich pentru a se poza alături de primul meridian al lumii (o reprezentare a acestuia), au fost surprinși să descopere că GPS-ul pe care îl foloseau indica meridianul într-un parc, la o distanță de 102 metri spre est față de monumentul meridianului.

Cercetătorii de la Observatorul Regal explică greșeala

Primul meridian a fost calculat după cele mai înalte standarde ale vremii, însă acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în 1721 de către Edmond Halley. Linia marcată atunci este denumită Meridianul Halley. Calculele acestuia au fost revizuite în 1742 și meridianul a fost mutat 6 metri și denumit după cel care a făcut descoperirea, James Bradley. Acesta a fost folosit ca punct de reper până în prezent.

Cercetătorii spun că noile tehnologii permit calcularea mai exactă a longitudinii, motiv pentru care sistemele GPS recunosc Primul Meridian la 102 m față de ceea ce se credea inițial că este. Mai mult, aceștia susțin că pe măsură ce modalitățile de calculare și tehnologia devin mai avansate, poziția meridianului poate fi afectată din nou. Reprezentanți ai Observatorului Regal spun că primesc în mod constant avertizări de la vizitatori cărora le-a fost indicat de GPS o altă locație și că susțin ideea amplasării unui monument în parc, în zona prin care trece meridianul.

Fusurile orare și hărţile nu sunt afectate

Deși schimbarea poziției Primului Meridian ar trebui să aducă după ea modificări ale fusurilor orare și al hărților, cercetătorii spun că distanța de 102 m nu creează discrepanțe în fusurile orare.

Locația Primului Meridian a fost stabilită în 1884, într-o ședință la Washington, unde au votat 25 națiuni. Acesta a creat o poziție universal acceptată a longitudinii 0 grade și a permis formarea hărților standardizate și a fusurilor orare. Linia definea fusul orar GMT (Greenwich Mean Time), după calculele unui telescop care urmărea „stelele ceas” (stele care apar într-un anumit moment al zilei).

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *