Recomandările nutriționiștilor pentru o alimentație sănătoasă în perioada postului

Perioada postului este un prilej atât pentru purificarea spirituală, cât și pentru cea interioară, a organismului. Din fericire, există numeroase alimente sănătoase care pot fi incluse în alimentația din perioada postului și nu numai.

„În ceea ce priveşte alimentaţia, avem marele avantaj că pieţele s-au umplut deja cu verdeţuri diverse specifice primăverii, din care ne putem pregăti zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Aşadar, verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului nostru zilnic în post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Şi mai sunt şi săţioase datorită fibrelor pe care le conţin în cantitate mare”, spune nutriţionistul Oana Tirpan.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte), pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, şi mai bine, în combinaţie cu cereale integrale (orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară, pâine integrală). Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional, pentru că împreună formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală.

Nu în ultimul rând, pe listă trebuie să se afle oleaginoasele (nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă), pentru aportul lor de grăsimi sănătoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal, servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale, seminţe, sâmburi cruzi). Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adăuga în salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun, cu dulceaţă fără adaos de zahăr.

În timpul postului trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe şi într-o proporţie mai mare crude decât gătite.

Ca înlocuitor al brânzeturilor, se recomandă tofu, din soia nemodificată genetic şi neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe săptămână. În schimb, nutriţioniştii nu recomandă laptele de soia, din cauză că, nefiind fermentat, conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman.

Specialiştii recomandă evitarea margarinei, a produselor procesate din soia (în afară de tofu), a pateului vegetal, produselor de patiserie, brutărie şi cofetărie.

Comentarii

Please enter your name here
Please enter your comment!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Aflați cum sunt procesate comentariile dumneavoastră.