Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
oameni-obezi
oameni-obezi

România, țara europeană cu cel mai mic indice de obezitate

România s-a clasat pe ultimul loc într-un studiu privind rata de obezitate din țările Uniunii Europene. Acest lucru relevă faptul că țara noastră are cele mai puține persoane considerate medical ca fiind obeze. La polul opus, cu cele mai multe persoane adulte obeze, se numără Malta.

În medie, circa o persoană cu vârsta de peste 18 ani din șase (15,9%) este considerată obeză în Uniunea Europeană și mai mult de jumătate (51,6%) este supraponderală, notează Biroul European de Statistică care subliniază că aceste procente cresc odată cu vârsta și scad în funcție de nivelul de educație.

Insula Malta din Marea Mediterană se prezintă ca fiind țara cea mai afectată, cu 28,1% bărbați obezi și 23,9% femei obeze. Este urmată de Letonia și Ungaria, în timp ce Marea Britanie se clasează pe locul cinci. Franța se plasează mai bine, cu o medie 15,3% de persoane obeze, bărbați și femei.

România încheie clasamentul cu doar 9,4% de persoane obeze (9,1% bărbați și 9,7% femei). Italia și Olanda completează podiumul „elevilor buni” ai Europei.

Biroul European de Statistică subliniază și corelația clară cu nivelul de educație: în timp ce obezitatea afectează o persoană din cinci (19,9%) în rândul celor cu un nivel slab de educație (școala generală), procentul scade la 16% la cei cu o educație medie (liceu) și la 11,5% la cei cu un nivel înalt de educație (studii superioare).

Statisticile Eurostat sunt realizate pe baza unei anchete europene privind sănătatea cu ajutorul unor interviuri efectuate între 2013 și 2015. Acestea nu includ și Irlanda, pentru care datele „nu au fost disponibile”.

Sunt considerate obeze persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) depășește 30. IMC este un instrument de evaluare a greutății raportată la înălțime. Un IMC crescut reprezintă un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata și circumferința abdominală.

La nivel mondial, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În 2014, 39% dintre adulți erau supraponderali, dintre care 13% erau obezi. Excesul ponderal generează numeroase complicații: diabet zaharat, afecțiuni cardiace și cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee și tulburări locomotorii.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *