Un studiu al companiei de cercetare Gfk, citat de Adevărul, a scos la iveală date conform cărora românii nu au fost foarte optimiști în ceea ce privește dezvoltarea economiei, în al patrulea trimestru al anului trecut. Cu alte cuvinte, românii nu se așteaptă să apară creșteri ale veniturilor în perioada următoare. Studiul a fost efectuat în 14 țări europene.
Aceste rezultate vin în condițiile în care anul 2013 a înregistrat o creștere importantă a PIB-ului în țara noastră. Mai exact, România a înregistrat o creștere de 3.5% în 2013, iar în ultimul trimestru al aceluiași an, creșterea a ajuns și la 5.2%, fiind cea mai mare din Europa.
”Dacă sfârșitul anului a venit cu semne bune pentru majoritatea țărilor europene (în cazul așteptărilor privind starea economiei – n.r.), România cunoaște un ușor regres față de trimestrul al treilea din 2013, de la -12 la -14 puncte”, informează studiul celor de la Gfk, citat de Adevărul.
Chiar dacă a înregistrat creșteri economice în ultimii ani, România rămâne în continuare una dintre cele mai sărace țări din Europa, lucru care poate explica atitudinea pesimistă a cetățenilor.
”În ciuda creşterii continue din ultimii câţiva ani, România rămâne una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, cu toate că nivelul începe să crească treptat. Acest lucru reiese, de exemplu, şi din datele privind puterea de cumpărare. Potrivit GfK, în 2013, puterea de cumpărare per capita era în medie de 3.491 euro. Această cifră reprezintă numai 27,1 procente din media europeană”, continuă studiul.
Europenii sunt mai optimiști în ceea ce privește creșterea veniturilor, spre deosebire de români. Indicatorii acestor așteptări, în cazul României, au scăzut de la -9 la -8 puncte, în timp ce în aproape toate celelalte țări din Uniunea Europeană așteptările consumatorilor au crescut, atât în privința economiei, cât și a veniturilor.
Indicatorul dorinței de cumpărare a românilor rămâne și el negativ, la 12.1 puncte, deși la sfârșitul anului 2013 se înregistra o tendință de creștere. În Europa, dorința de cumpărare continuă să înregistreze diferite fluctuații, dar prezintă și ea o tendință de creștere