logo
Search
Generic filters
Exact matches only

S-au împlinit 8 ani de la vânzarea primului iPhone

iPhone este unul dintre cele mai cunoscute telefoane inteligente din lume. Acesta, împreună cu dispozitive precum Samsung Galaxy S6, LG G4 sau Huawei P8, face parte din categoria telefoanelor de top existente în prezent pe piața de telecomunicații.

La sfârșitul lunii trecute, mai exact pe data de 29 iunie 2015, s-au împlinit 8 ani de la vânzarea a primului iPhone produs de compania Apple.

Conceptul primului iPhone a fost prezentat publicului pe data de 9 ianuarie 2007, de către Steve Jobs, în timpul unei conferințe organizate în San Francisco. Pe data de 29 iunie 2007, după șase luni de așteptare, oamenii au putut cumpăra primul iPhone lansat de compania Apple.

Steve Jobs și inginerii Apple au lucrat mulți ani la conceptul și fabricarea primului smartphone al companiei, înainte de prezentarea și lansarea lui pe piață.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=9hUIxyE2Ns8]

Deși a fost lansat în 2007, abia în 2013 – dintr-un articol publicat de „The New York Times” – s-a aflat faptul că primul iPhone sau iPhone 2G, cum avea să fie cunoscut, nu era nicidecum gata pe data de 9 ianuarie 2007 atunci când a fost confirmat oficial. Când Steve Jobs îl prezenta pe scenă, inginerii săi încă nu erau siguri că vor funcționa toate funcţionalităţile și au trebuit să facă mai multe compromisuri pentru a livra câteva modele care să poată fi prezentate publicului.

Cu toate acestea, telefonul celor de la Apple a fost foarte bine primit de utilizatorii de telefoane mobile. În prima zi a lansării pe piață a primului iPhone (n.r. 29 iunie 2007) în fața magazinului Apple s-au format cozi imense formate din oameni care credeau că acest device va schimba lumea.

Telefonul care introdus ideea de smartphone

Spre deosebire de competitorii săi, Apple a venit cu câteva elemente noi și originale, pe care nici o altă companie de telefonie mobilă nu le avea până atunci.

iPhone-ul lui Steve Jobs a avut propriul său sistemul de operare: iPhone OS 1.0 (mai târziu devenit iOS). Acesta era primul sistem de operare cu tastatură integral virtuală, cu doar un buton pentru navigare, ecran mare (3,5 inchi), capacitiv și capabil de multitouch. 

De asemenea, spre deosebire de celelalte telefoane mobile existente pe piață în acea perioadă, iPhone avea un browser asemănător celui de PC şi câteva aplicații, printre care: Vreme, Bursă, Mail, Hărți și YouTube.

În plus, tot iPhone a fost cel care a introdus și conceptul de folosire a aplicațiilor online – create în HTML, pentru că iOS nu suporta Flash – în detrimentul celor preinstalate în telefon. Astfel, muzica era disponibilă doar prin aplicația iPod şi pozele doar prin galeria foto. În ceea ce privește vizionarea fotografiilor sau a videoclipurilor de pe Youtube, tot iPhone a folosit pentru prima oară opțiunea de modificare a imagini în funcție de poziția în care este ținut telefonul: portret sau landscape.

Primul iPhone avea și câteva minusuri majore. Printre acestea de aflau: lipsa suportului pentru MMS-uri, lipsa funcției de copiere şi lipire şi lipsa unui manager de fișiere.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *