logo
Generic filters
Exact matches only

Salariul mediu net a crescut în februarie cu 1 leu

În luna februarie, salariul mediu net a crescut cu 1 leu față de luna anterioară, ajungând astfel la 1.629 de lei. În același timp, salariul mediu brut a scăzut cu 0.1% față de luna ianuarie, ajungând la 2.247 de lei. Conform datelor făcute publice de către Institutul Național de Statistică, citat de mondonews.ro, cele mai mari profituri s-au înregistrat în domeniul produselor din tutun, în timp ce domeniul hotelier și al restaurantelor a avut cele mai mici încasări.

Astfel, domeniul fabricării produselor din tutun a înregistrat un salariu net de 4.648 lei, în timp ce domeniul hotelier și al restaurantelor a avut parte de un salariu mediu net de 957 lei.

În comunicatul emis de Institutul Național de Statistică se arată următoarele: ”Indicele câștigului salarial real pentru luna februarie 2014 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 99.8%. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 121%, cu 0.4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, citează mondonews.ro.

Câștigurile au crescut cu 32.7% în industria produselor din tutun, în timp ce în domeniul produselor farmaceutice de bază, al preparatelor farmaceutice și al transporturilor pe apă, acestea au înregistrat creșteri situate între 10.5% – 12.5%.

Tot în comunicatul emis de INS se mai arată că ”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă astfel: învățământ (-1.2%) și sănătate și asistență socială (-0.5%). În administrația publică, câștigul salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decât în luna ianuarie 2014.”, informează mondonews.ro.

Câștigurile salariale nete au fost mai scăzute în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (cu 10.6%), în activitățile de servicii anexe extracției, depozitare și auxiliare de transport (cu 4.5%-7%). De asemenea, au mai fost înregistrate scăderi cuprinse între 2.5% și 4% în transporturi terestre și transporturi prin conducte, telecomunicații, fabricarea produselor din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport și intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii).

În comparație cu luna februarie a anului 2013, câștigul net s-a mărit cu 4.7%, iar indicele câștigului salarial real a fost de 103.6%, informează mondonews.ro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *