logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Sâmbătă va avea loc cea mai scurtă eclipsă totală de Lună

Sâmbătă, 4 aprilie 2015, va avea loc cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol. Eclipsa va avea o durată de aproximativ 5 minute. Potrivit specialiștilor, eclipsa va fi vizibilă doar de pe coastele Oceanului Pacific și de pe continetul australian. Cei de la NASA au publicat un videoclip în care au descris acest fenomen astronomic. Conform estimărilor, eclipsa va avea o durată de aproximativ 4 minute și 43 de secunde.

Pentru a treia oară în ultimii 2 ani, fenomenul numit „Luna sângerie”, va avea loc în această sâmbătă. Eclipsa totală de lună va avea loc la începând cu ora 13:00. Deși, nu este vizibilă din țara noastră, eclipsa va putea fi urmărită online pe site-ul Slooh. Slooh este un site specializat care transmite evenimentele astronomice ce au loc în întreaga lume. Eclipsa va putea fi observată cel mai bine din estul Australiei, Japonia, Hawaii, N-ul Rusiei și vestul Alaskei.

De ce este numită această eclipsă „Luna sângerie”?

„Luna sângerie” este porecla derivată de la culoarea roșie care este refractată în atmosferă. Toate eclipsele totale de lună poartă acest nume de „lună sângerie” fiindcă în momentul în care satelitul natural al Terrei trece prin umbra Pământului, acesta primește o culoare de roșu-portocaliu.

Eclipsele lunare apar destul de frecvent, însă cele totale stârnesc cel mai mare interes. O eclipsă totală apare doar când afară este lună plină și când Soarele, Pământul și Luna, formează o linie dreaptă. Luna „alunecă”, direct în spatele Pământului, în umbra sa. Față de conul de umbră al Pământului există 2 categorii de eclipse de Lună: în penumbră și penumbrale. Acestea, la rândul lor, pot fi: totale sau parțiale și uneori nu pot fi observate numai de specialiștii din domeniu.

Această eclipsă este a 3-a din cele 4 eclipse totale de lună care au avut loc din anul 2014 și până anul acesta. Cele 4 eclipse care au avut loc poartă numele de „tetradă”. Următoarea eclipsă totală va avea loc pe 28 septembrie 2015.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *