logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Scriitoarea Ana Blandiana, în lista nominalizaților la premiul „Poetul European al Libertății”

Celebra scriitoare de origine română, Ana Blandiana, este nominalizată la premiul „Poetul European al Libertății”, un eveniment cultural care are menirea de a susține poezia europeană. Gala de decernare a premiului va avea loc sâmbătă, în orașul polonez Gdańsk.

Ana Blandiana a fost nominalizată la acest premiul european al poeziei cu volumul „Patria mea A4”. Alegerea scriitoarei române a fost făcută de juriul format din personalități literare şi culturale poloneze, informează Institutul Cultural Român. „Patria mea A4” a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an, la editura słowo/obraz terytoria, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Alături de Ana Blandiana, la cea de-a patra ediţie a concursului Poetului European al Libertăţii, sunt nominalizaţi Vanni Bianconi din Italia, Lidia Dimkovska din Macedonia, Yahya Hassan din Danemarca, Daniel Jonas din Portugalia, Anikó Polgár din Ungaria şi Serghei Stratanovski din Rusia, relatează News.ro.

De joi până sâmbătă, vor fi organizate întâlniri literare şi artistice, cu participarea celor şapte poeţi nominalizaţi, iar programul va culmina cu gala acordării premiilor.

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, de miercuri până duminică, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut.

Miercuri, scriitoarea se va întâlni cu publicul la librăria De Revolutionibus din Cracovia. Duminică, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la premiul Poetul European al Libertăţii.

Premiul Poetul European al Libertăţii are menirea de a susţine poezia europeană. La fiecare ediţie a concursului sunt nominalizaţi şapte autori din şapte state europene, iar nominalizarea este făcută de traducători, care propun, totodată, propria viziune a traducerii creatorilor aleşi.

Câştigătorul este ales de un juriu format din traducători, poeţi, scriitori, critici şi reprezentanţi ai altor discipline aristice. Alături de poetul premiat, care primeşte 100.000 de zloţi (104.000 de lei) , este evidenţiat şi traducătorul.

Concursul şi gala de decernare a premiului Poetul European al Libertăţii au loc la fiecare doi ani.

Competiţia este organizată de oraşul Gdańsk, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia. Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii – libertatea – şi, în acelaşi timp, sunt caracterizate de valori artistice excepţionale.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *