Search
Generic filters
Exact matches only

Scumpiri masive la laptele și brânzeturile din piețe, din luna februarie

Anunțată încă de anul trecut, scumpirea laptelui și brânzeturilor din piețe va avea loc începând cu luna februarie a acestui an, prețul crescând cu aproximativ 20%. Scumpirea se datorează noilor norme europene intrate în vigoare, care îi supune pe producători la cheltuieli lunare suplimentare de 180 lei, pentru realizarea a două buletine de analiză a laptelui.

Citat de Mediafax, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România Claudiu Frânc a declarat: “Problema producătorilor individuali, care desfac laptele pe tarabă în piaţă, este că pe lângă certificatul de sănătate de care aveau nevoie până acum vor trebui să aibă două buletine de analiză valabile pe o perioadă de o lună şi care să ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din pieţe şi problema este că acestea costă în jur de 180 de lei”.

Vestea îi îngrijorează pe micii fermieri, care vor fi nevoiți fie să achiziționeze tehnologia necesară producerii laptelui după normele europene, fie să închidă afacerea. În plus față de cerințele tehnologice, au apărut mai multe cerințe de igienă pentru producători. Conform Mediafax, persoana care mulge trebuie să se spele pe mâini, să poarte un halat curat și, în cazul în care are răni deschise, să aibă bandaje rezistente la apă sau să poarte mănuși de protecție, să spele cu detergent și să clătească bine gălețile în care ajunge laptele, dar și să elimine primele jeturi de lapte.

Mai mult decât atât, depozitarea laptelui trebuie făcută cu mare atenție. Acesta trebuie filtrat imediat după mulgere, depozitat într-o cameră separată de adăpostul animalelor și în vase curate. De asemenea, trebuie răcit la o temperatură de maxim 8 grade dacă este colectat zilnic. În caz contrar, temperatura specificată este de 6 grade.

Printre toate aceste scumpiri, apare și o veste bună pentru producători. Aceasta vine de la Ministerul Agriculturii, care promite acestora un ajutor financiar din banii publici pentru răcitoarele pentru lapte. “Noi am venit cu o formă de sprijin, acordând 5.000 de euro pentru fiecare asociaţie constituită la nivelul fiecărei comune pentru cumpărarea unui tanc de răcire. Toţi cei care sunt îngrijoraţi pot să desfacă direct în tancul de răcire al asociaţiei”, a declarat pentru știrile Antenei 1 Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii.

La tarabele din piețele din România există aproximativ 40.000 de fermieri care vând aproape 500.000 de tone de lapte, ceea ce înseamnă circa 20% din întreaga producție a țării noastre.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *