[Studiu] Adolescenții români vor să contribuie la schimbarea în bine a societății

Majoritatea adolescenților români din mediul urban cred că România este o țară în care sunt recompensați pe măsura muncii depuse. Aceștia sunt hotărâți să își construiască un viitor în țară, în loc să emigreze și să contribuie la schimbarea în bine a societății, arată un studiu realizat de către agenția de cercetare Open-I Research, la inițiativa Educația Azi.

Rezultatele studiului, realizat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani, arată că foarte mulți tineri sunt hotărâți rămână în țară, doar 16% dintre cei chestionați fiind de părere că pot accede la un trai mai bun doar dacă pleacă în străinătate. Mai mult, 73% dintre adolescenți își doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societății românești.

Față de acum câțiva ani, observăm că adolescenții au o viziune mai optimistă asupra viitorul și sunt mai încrezători că pot contribui la schimbarea în bine a societății”, a spus Adina Nica, Managing Director Open-I Research. „În acest studiu, am văzut că există un segment important de tineri care văd o legătură directă între eforturile lor și rezultatele obținute, care cred în importanța unei educații solide, care vor să aibă o viață cât mai activă și care se implică din ce în ce mai mult în activități extrașcolare”, a mai adăugat aceasta.

Schimbarea de atitudine a tinerilor români este vizibilă și în contextul succesului profesional. Studiul arată că marea majoritate a adolescenților români (84%) sunt convinși că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54% consideră că pot realiza ceea ce își propun fără nepotisme. Mai mult decât atât, educația joacă un rol central în viața tinerilor, 85% dintre aceștia susținând că este cea mai importantă bază pe care își pot construi succesul profesional.

Tinerii români își doresc vieți active

Cercetarea mai arată că aproape toți tinerii (96%) își doresc vieți active și să se implice în activități care îi pasionează. Astfel, în timpul liber tinerilor le place să se implice în activități extrașcolare (39%), să practice un sport de care sunt pasionați (27%; 74% dintre băieți vs. 53% dintre fete), să aibă activități artistice (25%; 56% dintre băieți vs. 40% dintre fete), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale/protecția mediului (23%) și să participe la olimpiade școlare (23%).

De asemenea, pasiunea pentru artă apare mai frecvent la tinerii de 14-16 ani decât la cei de 17-18 ani (59% dintre adolescenții tineri vs. 42% dintre adolescenții mai maturi). În plus, o parte dintre ei au căutat moduri noi și moderne de a se exprima în mediul online, 13% dintre ei deținând un blog sau un canal de comunicare video de tip vlog.

Studiul despre stilul de viață al adolescenților din România a fost desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2015, la inițiativa Educația Azi, și a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național urban de 357 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani, care provin dintr-un mediu familial în care ambii părinți se implică în creșterea și educarea lor.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.