Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] Cât timp și pentru ce utilizează românii internetul fix de acasă

Un studiu realizat de Mercury Research la cererea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată faptul că românii folosesc internetul fix de acasă aproximativ 24 de zile pe lună, pentru a se informa, pentru a accesa rețele sociale și pentru a se relaxa.

Cercetarea de piață are ca temă utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populației României și a fost publicată luni, 14 septembrie 2015.

Colectarea datelor s-a realizat în perioada octombrie — noiembrie 2014, fiind chestionate 1.469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani.

Informare, comunicare și relaxare

Conform studiului, principalele motive pentru care românii utilizează internetul fix acasă sunt pentru a se informa, pentru a comunica pe rețele sociale și pentru a se relaxa, uitându-se la seriale și filme online sau jucându-se jocuri online.

În afară de nevoia de informare, utilizatorii din România accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenți comunicând cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceștia prin schimbul de e-mail-uri”, se arată în studiul ANCOM.

De asemenea, activitățile recreative reprezintă a treia categorie între interesele utilizatorilor de internet fix de acasă. „61% dintre respondenți urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, și 52% dintre cei chestionați accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online”, se mai arată în studiu.

În schimb, tranzacțiile online prin intermediul internetului sunt aproape inexistente în rândul românilor. Doar 39% dintre români folosesc de acasă internetul fix pentru a face cumpărături online, în timp ce doar 22% dintre ei fac tranzacții bancare sau plăți de facturi prin Internet Banking.

Internetul, accesat 24 de zile pe lună

În ceea ce privește durata de timp pe care o petrec românii pentru accesarea internetului, conform studiului citat, un român folosește internetul fix de acasă, în medie, 24 de zile pe lună, în timp ce 74% dintre cei chestionați îl accesează zilnic sau aproape zilnic (90% în cazul tinerilor între 16-24 ani), iar 16% declară că îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână și numai 4% o dată pe săptămână.

Studiul ANCOM relevă, totodată, faptul că internetul fix este accesat de acasă de obicei de pe un computer personal. „72% dintre români se conectează de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, în timp ce 43% accesează acest serviciu de pe smartphone și 32% de pe tabletă. Un alt dispozitiv prin intermediul căruia utilizatorii casnici au început să acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate în 9% dintre gospodării”.

La capitolul tipului de conexiune la internet, principalul criteriu de care utilizatorii țin cont este cel financiar, pentru 66% dintre români fiind important prețul abonamentului, pentru 62% dintre ei contează stabilitatea conexiunii, iar pentru 48% vitezele maxime de transfer oferite de către furnizor.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *