logo
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] A fost identificată zona a creierului care produce fericirea

Emoţia este un produs pur al creierului nostru, susţine o echipă de cercetători japonezi de la Universitatea din Kyoto, care a folosit imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) pentru a localiza zona cerebrală responsabilă de gradul de fericire pe care îl simţim, relatează 20minute.fr.

Dorind să ştie unde se află sursa fericirii şi care sunt structurile cerebrale implicate, echipa condusă de doctorul Waturu Sato a ajuns la concluzia că răspunsul la întrebările lor este oferit de precuneus, o zonă a lobului parietal considerată sediul emoţiilor pozitive legate de anumite episoade din viaţă.

Pornind de la ipoteza că fericirea poate fi considerată o experienţă subiectivă bazată pe emoţii simţite mai mult sau mai puţin intens, în funcţie de persoană, cercetătorii au folosit IRM pentru a scana creierul a 51 participanţi la un experiment menit să măsoare gradul de fericire şi intensitatea emoţiilor. De asemenea, voluntarii au răspuns la un chestionar destinat evaluării nivelului lor de fericire.

Cercetătorii au descoperit că participanţii cei mai fericiţi erau cei care aveau un excedent de materie cenuşie în precuneus, aceeaşi regiune a lobului parietal responsabilă pentru intensitatea emoţiilor pozitive sau negative.

În analiza lor, publicată în revista Scientific Reports, echipa japoneză a subliniat că “precuneusul persoanelor fericite, care au tendinţa de a simţi emoţiile într-o manieră pozitivă, mai intensă (…) este mai voluminos”.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *