[Studiu] Inteligența câinilor este legată de starea lor de sănătate

Oamenii de știință din Marea Britanie au realizat o serie de teste prin intermediul cărora poate fi măsurată inteligența unui câine. Rezultatele testelor pot oferi indicații și în ceea ce privește raportul inteligenței patrupedelor cu starea acestora de sănătate.

Oameni de știință de la London School of Economics și de la Universitatea din Edinburgh au testat 68 de câini din rasa border collie, primul pas în „realizarea unui test de IQ cu adevărat fiabil pentru câini”, spune Rosalind Arden, cercetător asistent.

Testele au la bază comportamentul câinilor

Ei au construit o hală pentru a le măsura capacitatea de orientare, viteza și aptitudinile de a urma indicații gestuale. Unul dintre teste, efectuat cu câini activi din fermele din Țara Galilor, a constat în croirea unui drum până la hrana vizibilă, dar aflată după o barieră. Un altul măsura rapiditatea cu care câinele alegea farfuria cea mai plină dintre două prezentate.

Cercetătorii subliniază că este „mai ușor să se măsoare diferențele de inteligență și relația dintre longevitate și inteligență la câini” decât la oameni, fiindcă lipsesc factori care ar interfera cu condițiile de testare, ca alcoolul, țigările sau mediul socio-economic.

Rezultatele sunt informații cruciale despre animalele de companie

La fel ca stăpânii lor, câinii dezvoltă demență senilă, așa încât rezultatele se pot compara, asigură cercetătorii al căror studiu este publicat în revista Intelligence.

„La aceeași rasă de câine, scorurile sunt diferite. Un câine rapid și riguros în îndeplinirea unei sarcini are tendința să fie la fel și în alta”, afirmă cercetătorii.

Studiul „oferă informații cruciale asupra relației dintre inteligență și sănătate, îmbătrânire și mortalitate”, adaugă ei.

Mark Adams de la Universitatea din Edinburgh consideră că cercetarea ar putea pune bazele unei „epidemiologii +dognitive+”: „Câinii sunt excelenți în acest tip de activitate fiindcă vor să participe și par chiar bucuroși!”, arată el.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com