Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] Obezitatea, influențată de factorii genetici

Deși cei mai mulți dintre noi am crede că obezitatea este o boală care apare din cauza modul nostru haotic de viață și a excesului de alimente consumate, un nou studiu în această direcție demonstrează faptul că obezitatea apare și pe baza factorilor genetici moșteniți de cei care suferă de această boală.

Studiul, realizat de un grup de oameni de știință americani, mai relevă și faptul că cele mai multe gene ale obezității se află în creier, deși am fi tentați să credem că acestea sunt localizate în zona abdomenului. De asemenea, conform cercetării, între 40 și 70 la sută din cazurile de obezitate au o componentă genetică.

„Obezitatea este în creier”, a subliniat dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul și genetica obezității al Institutului de Medicină Personalizată Charles R. Bronfman din New York, adăugând că „studiul se axează pe descoperirea de noi gene pentru a înțelege mai bine biologia obezității, care este cea care ne face să devenim obezi”.

Obezitatea, o boală care nu poate fi anticipată

Conform doctorului Ruth Loos, obezitatea este o boală care nu poate fi anticipată.

Doar cu informațiile avute la dispoziție în prezent nu este posibil să se anticipeze în mod precis cine va suferi sau nu de obezitate. „De fapt, se poate prezice între 5 și 20 la sută din genetica asupra obezității” a spus expertă în genetică obezității.

200 de gene asociate obezității

Cauzele care determină apariția obezității au fost studiate și la Universitatea Tufts (SUA).

Dr. José María Ordovás, directorul laboratorului de Nutriție și Geomatică, din cadul universității americane, a afirmat că obezitatea nu este o problemă care răspunde unei gene unice. „De fapt se cunosc circa 200 de gene asociate acestei patologii”, afirmă specialista.

Dr. Ordovás a afirmată că există un mediu „obeso-genic” în care trăim și la care suntem expuși, iar cunoașterea acestui mediu este un fel de „călcâi al lui Ahile”, care împiedică oarecum progresul cercetărilor.

Expertul în nutriție a subliniat că „dialogul care există între gene și mediul înconjurător se modelează prin epigenetică”, cum este cazul bebelușilor expuși riscului de a deveni obezi prin alimentația în exces a mamelor în timpul sarcinii. Ordovás s-a referit și la relația care există între obezitate și nivelul socio-economic și cel al educației, astfel încât persoane cu o mare prezență a genei FTO (legată frecvent de această patologie) nu ajung obeze datorită deprinderilor de viață sănătoase.

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o boală ce constă în creșterea exagerată a greutății corporale a oamenilor din cauza acumulării unei cantități foarte mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Această boală este asociată cu un dezechilibrul nutrițional (ceea ce mâncăm și orele la care mâncăm), dar și cu câțiva factori externi la care suntem expuși, precum: numărul de ore de somn dormite pe noapte, perioadele orare în care dormim sau stresul.

Obezitatea afectează atât starea fizică al bolnavului, cât și starea psihică a acestuia. Pe lângă aspectul inestetic dat de acumulările de grăsime, la nivelul organismului obezitatea provoacă afecțiuni cardiace şi cerebro-vasculare, hipertensiune arterială, apnee de somn, tulburări locomotorii și contribuie la apariția diabeturi zaharat.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *