Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Studiu: Ora la care te culci reflectă cât de inteligent ești

Un studiu realizat de psihologul Satoshi Kanazawa de la Școala de Științe Economice și Politice din Londra arată că persoanele inteligente se culcă mai târziu atât în timpul săptămânii, cât și în weekenduri.

Unii oameni sunt păsări de noapte, alții preferă să se trezească cât mai devreme, iar aceste diferențe ar fi date de nivelul de inteligență al fiecăruia. „În epoca primitivă, oamenii mergeau la culcare când apunea soarele și se trezeau când răsărea. Cercetătorii susțin că persoanele cu o inteligență obișnuită urmează acest tipar, în timp ce intelectualii vor să își definească propriul model. Este o sfidare inconștientă, care vine din refuzul de a accepta ideea masei”, explică Satoshi Kanazawa, un psiholog de la Școala de Științe Economice și Politice din Londra, într-un studiu publicat în revista „Study Magazine”.

Potrivit acestuia, oamenii cu un IQ mare se culcă târziu și se trezesc târziu. El a făcut și o analiză în funcție de ora la care se culcă fiecare persoană.

Oameni mărginiți – IQ mai mic de 75 – adorm în timpul săptămânii la ora 23:41 și se trezesc la ora 7:20, iar în weekend se culcă la ora 00:35 și se trezesc la ora 10:09.

Oameni normali – IQ între 90 și 110 – adorm în timpul săptămânii la ora 00:10 și se trezesc la ora 7:32, iar în weekend se pun să doarmă la ora 1:12 și se trezesc la ora 10:14.

Oameni foarte inteligenți – IQ peste 125 – dorm în timpul săptămânii de la ora 00:29 și se trezesc la ora 7:52, iar în weekend adorm la ora 1:44 și se trezesc la ora 11:07.

Ce îi caracterizează pe oamenii care adorm târziu?

Potrivit specialistului în psihologie britanic, a sta treaz până târziu este un act de rebeliune, argumentând că oamenii, în general, dorm noaptea și lucrează ziua de câteva milenii, iar cei care sfidează tendința dobândesc și adoptă valori noi, evoluate.

„Persoanele care adorm mai târziu au mai multe șanse de a deveni lideri, de a explora teritorii necunoscute și de a face descoperiri importante”, mai afirmă psihologul Satoshi Kanazawa.

Oamenii care adorm mai târziu sunt mai deschiși și la capitolul vieții sexuale. Potrivit specialiștilor, o viață sexuală sănătoasă este strâns legată de ora de culcare târzie.

Citește și despre studiul potrivit căruia persoanele cu studii superioare fumează mai puțin.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *