logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Studiu] Schimbarea bruscă a regimului alimentar poate dăuna sănătății

Trecerea bruscă de la un regim alimentar ponderat la o alimentație prea bogată dăunează organismului, potrivit unui studiu apărut în revista Molecular Nutrition and Food Research.

Autorii studiului arată că schimbarea bruscă a unui regim sănătos, respectat cu sfințenie în timpul săptămânii, cu o alimentație prea bogată în weekend, ar fi la fel de dăunătoare ca un consum permanent de alimente nesănătoase.

Schimbarea alimentației, dăunătoare florei intestinale

Pentru realizarea studiului, autorii acestuia au analizat efectele schimbării alimentației la șobolani hrăniți cu diferite feluri de mâncare.

Cercetătorii au împărțit rozătoarele în două grupe: un grup a fost format din rozătoare care au fost hrănite sănătos toată săptămâna, dar au mâncat prea mult în weekend,  iar celălalt grup a fost format din animale care au fost subîmpărțite în alte două grupe: jumătate dintre șobolani au primit doar junk food, iar cealaltă jumătate a avut un regim alimentar adaptat.

După 16 săptămâni cercetătorii au constatat că animalele supuse regimului alternat erau mai slabe decât cele care consumau numai mâncare prea grasă, dar cântăreau mai mult decât cele care își păstraseră mereu regimul sănătos. Cea mai radicală schimbare a fost observată însă la nivelul florei intestinale: microbiota șobolanilor supuși regimului alternat era la fel de degradată ca aceea a rozătoarelor care mâncaseră mereu alimente prea grase. Prin urmare, eforturile din timpul săptămânii erau anulate de excesele din weekend, se arată în studiul apărut în revista „Molecular Nutrition and Food Research” și citat de Agerpres.

Astfel, rezultatele studiului arată că o schimbare radicală în felul de a mânca este extrem de dăunătoare pentru organism și în special pentru flora intestinală. Diferențele dintre un regim alimentar și altul agresează microbiota și o fac mai sensibilă la efectele unei alimentații prea grase și prea dulci.

Schimbări echilibrate în alimentație

Studiul prezintă totuși și o latură optimistă, aceea că, adoptând obiceiuri alimentare mai sănătoase, flora intestinală se reface rapid.

Autorii studiului mai arată că un consum redus de alimente de tip junk food nu este interzis, ba din contră, acesta este chiar recomandat pentru o slăbire sănătoasă și eficientă. Cel mai important este, însă, să nu se facă salturi bruște, iar schimbările să fie echilibrate. Trecerea de la o extremă la alta agresează organismul și mai ales sistemul digestiv, de aceea trebuie evitate excesele și menținută o constanță în alimentație.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *