[Studiu] Tot mai mulți şoferi folosesc telefonul în timp ce conduc

Tot mai mulți șoferi utilizează telefonul mobil în timp ce conduc, potrivit unui studiu realizat, în 2015, de compania de telecomunicații AT&T.

Conform studiului citat, 7 din 10 șoferi obișnuiesc să folosească telefonul mobil în timp ce conduc. Printre cele mai comune utilizări ale smartphone-ului la volan sunt: pentru trimiterea de mesaje, pentru verificarea rețelelor sociale, pentru realizarea de selfie-uri sau pentru susținerea unor videoconferinţe.

Un procent şocant de 70% dintre şoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajați în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime”, se arată în studiul realizat de AT&T.

Folosirea telefonului la volan, cauza accidentelor grave

Specialiştii sunt de părere că aceste cifre sunt îngrijorătoare, iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai comune cauze de producere a accidentelor grave.

Potrivit psihologului Dan Ivanescu, preşedintele Asociaţiei „Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii”, folosirea telefonului mobil a devenit o dependență sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacerea ei în orice condiţii, poate genera o oarecare stare de sevraj.

Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important şi ne simţim un pic agitaţi, avem o stare de disconfort, iar la unele persoane apar chiar şi momente de panică foarte accentuate”, declară psihologul Dan Ivanescu.

Cum să reducem dependența de telefonul mobil?

Totodată, specialistul recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, măcar o zi pe săptămână, să nu îl ia cu ei atunci când pleacă de acasă sau să îl țină în sertar, în cazul în care stau acasă.

Putem combate această obsesie sau dependenţă ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur şi simplu încercăm să ţinem ţigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentaţia. Aşa se întâmplă şi în cazul dependenţei de telefon. Dacă vom ţine departe de noi mobilul, măcar o zi pe săptămână, în timp vom constata că această dependenţă a dispărut şi că se poate trăi la fel de bine şi fără utilizarea exagerată a telefonului”, mai afirmă Dan Ivanescu.

România ocupă locul 2 în U.E. în ceea ce privește numărul de morți în urma unor accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.