Search
Generic filters
Exact matches only

Topul celor mai frumoase peșteri de gheață din lume

Peșterile de gheaţă sau ghețari, cum sunt cunoscuți în România, reprezintă unele dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii din lume. Indiferent dacă sunt ascunse în munți sau sunt la suprafață, aceste peșteri fascinează atât prin modul lor de formare, cât și prin formele diverse luate de ghețari ce se găsesc în ele.

Mother Nature Network, un site specializat în articole dedicate naturii, societății și a vieții în natură, a realizat la începutul anului 2016 un clasament cu cei mai spectaculoși ghețari din întreaga lume. În top se regăsește și Peștera de Gheață Scărișoara, din județul Alba, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Apuseni.

Ceea ce este foarte interesant în legătură cu peșterile de gheață este faptul că o mare parte dintre acestea sunt sezoniere, putând fi admirate doar în timpul iernii, când temperaturile aerului scad sub zero grade. Însă, există și peșteri de gheață care reușesc să supraviețuiască și în verile calde. Exemple de astfel de ghețari, a căror existență nu ține cont de anotimp, sunt Peștera de Gheața Wannian din regiunea Ningwu, din China sau Peștera de Gheața Scărișoara, din județul Alba, România.

Potrivit Mother Nature Network, în Peștera de Gheața Wannian există un „sistem de aer condiționat” natural, care o ajută să se mențină înghețată pe toată durata anului. Geologii care au studiat peștera, care are o vechime de trei milioane de ani, au descoperit că „vara aerul cald de afară nu pătrunde foarte mult în interiorul peşterii. Iarna, aerul rece reuşeşte să evacueze rapid căldura din peşteră. Această ventilaţie naturală menține temperaturile de îngheţ ani de zile, chiar şi în condițiile în care peştera este vizitată de peste 1.000 de turişti zilnic”.

De asemenea, Peștera de Gheața Scărișoara, cel mai mare ghețar din țara noastră, reușește să își mențină și ea o parte din ghețari în timpul verii. Cel mai vechi bloc de gheață de aici are o vechime de peste 4.000 de ani și poate fi admirat în zona centrală a peșterii. De asemenea, aici pot fi admirate de către turiști și alte formațiuni glaciare precum: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite sau gururi.

Nu toate peșterile de gheață reușesc însă să rămână înghețate tot timpul anului. Din cauza creșterii încălzirii globale, tot mai multe peșteri de gheață sunt în pericol de a se topii în mod constant.

Top 10 cei mai frumoși ghețari din lume

Peştera Mossy (Parcul Naţional Canionul Bryce, Utah, SUA)

pestera-mossySursă foto: Mpetroff

Peştera Kungur (ţinutul Perm Krai, Rusia)

pestera-kungur_17445462Sursă foto: Mikhail Markovskiy

Peşterile din Insulele Apostolilor (Wisconsin, SUA)

pestera-apostolilor_37762145Sursă foto: Wisconsinart

Cascada Minnehaha (Minneapolis, Minnesota, SUA)

pestera-Minnehaha_49392936Sursă foto: Ken Wolter

Peştera Amarnath (Kashmir, India)

800px-Lord_AmarnathSursă foto: Wikipedia

Peşterile Eben (Michigan, SUA)

pestera-eben_42715799Sursă foto: Edwin Verin

Peşterile de gheaţă Dachstein (Austria)

pestera-Dachstein_59011338Sursă foto: Daliu80

Grota de gheaţă din pasul Furka (Elveţia)

pestera-furka_361122Sursă foto: Elisa Locci

Peştera Scărişoara (Apuseni, România)

pestera-scarisoara_4233023Sursă foto: Rechitan Sorin

Peştera de Marmură (Crimeea)

pestera-de-marmura_3225755Sursă foto: Oleg Kozlov

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *