logo
Search
Generic filters
Exact matches only

TVA-ul la alimente va scădea la 9%

Începând de astăzi, 1 iunie 2015, taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice.

Decizia Guvernului a fost anunţat de premierul Victor Ponta încă din luna aprilie, acesta afirmând că s-a luat această decizie deoarece impactul negativ la buget poate fi compensat deja. Astfel, în primele trei luni, banii în plus la buget au fost cu 5,4 miliarde de lei peste cei încasaţi.

Pe de altă parte, scăderea TVA-ului la alimente va micşora veniturile la bugetul de stat cu aproape 5 miliarde de lei, în a doua parte a anului, au anunţat Finanţele. Pentru a lua această decizie, Guvernul s-a consultat cu BNR, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, ultimele două nu şi-au dat încă acordul.

Pe lângă această reducere, Victor Ponta a menţionat că va susţine ca, de la 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA să fie micşorată de la 24% la 20% pentru restul produselor şi serviciilor. În aceste condiţii, cota medie de TVA ar ajunge la 17,5%, de la începutul anului viitor.

Primul proiect de reducere a cotei TVA pentru alimentele de bază a fost depus la Parlament în anul 2006 de către Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC.

Românii cheltuiesc 32% din venituri pe alimente

Decizia de a reduce TVA-ul produselor agro-alimentare de la 24 la 9 la sută echivalează cu o reducere de preţ de 12,1 %.

Românii cheltuiesc pe alimente aproximativ 32% din venituri, conform datelor oferite de Guvern, ceea ce înseamnă 554 de lei la un salariu mediu net de 1731 lei şi 275 de lei la o pensie medie de 860 de lei. În acestea condiţii, calculele arată că reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% ar însemna o economie de 80 de lei pentru salariaţi şi o economie de 40 de lei pentru pensionari. Oamenii vor avea această diferenţă de bani din iunie. Mai exact, reprezentanţii patronatelor din industria alimentară spun că reducerea TVA-ului cu 15% se va vedea la preţuri încă din prima lună de aplicare a măsurii.

Preţuri afişate cu două TVA-uri

Imediat după ce Guvernul a anunţat reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele alimentare, mai mulţi retaileri au susţinut că vor afişa, de la 1 iunie, atât preţurile cu TVA vechi de 24%, cât şi pe cele noi cu 9%, pentru a putea fi văzută diferenţa.

Presa a relatat, în luna aprilie, că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la nouă la sută la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie.

Reţeaua Profi a redus deja TVA la 9% la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *