logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Un masterand clujean a construit imprimante 3D pentru realizarea unei proteze pentru mână

Un masterand al Universității Tehnice din Cluj Napoca a construit 3 imprimante 3D cu care vrea să construiască proteze pentru mână. Eugen Guțiu în vârstă de 27 ani, împreună cu un coleg, au reușit să creeze un prototip al viitoarelor proteze. Protezele vin în ajutorul persoanelor cu handicap și vor fi comercializate pe piața din România și nu numai.

Inventatorul a explicat că „imprimanta 3D printează obiecte din plastic strat cu strat, fiecare strat măsurând 0,25 milimetri. Se face întâi exteriorul, după care se umple interiorul. Construirea primei imprimante a durat şase luni, a fost mai complicată calibrarea, iar la celelalte a durat mai puţin. Piesele le-am comandat din Hong Kong şi China, modelul fiind luat de pe un site specializat. Am construit imprimantele de la zero. Cu aceste imprimante vreau să aduc ceva nou pe piaţă, să fac lumea să înţeleagă că există ceva mai bun decât un strung sau o freză. Se pot printa piese complexe din plastic la un preţ redus, cum ar fi jucării, logo-uri pentru firme, vaze de flori, mici obiecte decorative din plastic, suporturi pentru cărţi de vizită”.

Eugen Guţiu vrea ca, până la sfârşitul anului, să ajungă la construirea a 15-16 imprimante 3D, de două tipuri, unele mai mici, cu care poate să realizeze diverse obiecte din plastic, cu lăţime de 18 centimetri şi o înălţime de 10 centimetri, şi altele mai mari, capabile să printeze obiecte de 45 de centimetri înălţime şi maximum 19 centimetri lăţime.

Visul său este să realizeze peste 2 ani o proteză de mână pentru persoanele care au un astfel de handicap. Acesta își dorește ca proteza să aibă un preț cât mai mic, în jur de 800 de lei, astfel ca un număr cât mai mare de persoane să își permită să o cumpere. Prețul de comercializare dorit de inventator este la jumătate față de cel practicat pe piața pentru acest tip de proteze.

El îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, să finalizeze o proteză mai simplă, în condiţiile în care întâmpină unele dificultăţi tehnice, dar are nevoie de doi ani pentru finalizarea prototipului de proteză mai scumpă, cu senzori mioelectrici şi motoraşe, din cauza lipsei banilor. “Totul se rezumă la bani, la finanţarea unui astfel de proiect. Pentru prototipul mai ieftin, mai avem nişte probleme tehnice de rezolvat, astfel că am putea finaliza o astfel de mână artificială până la sfârşitul acestui an. Pentru varianta mai scumpă, ar trebui cumpărate motoraşe necesare sistemului de control al mâinii, care costă, în total, mii de euro. Asta ar duce şi la costuri mari ale protezei, de aceea m-am gândit să concep un motoraş nou, inovator, a cărui proiectare şi realizare durează, dar am reduce costurile finale”, a declarat acesta pentru Mediafax.

sursa

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *