Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Un medicament ar putea încetini cu 30% evoluţia maladiei Alzheimer

Cercetările pentru găsirea unor remedii pentru bolile grave precum maladia Alzheimer evoluează în fiecare zi. Un studiu realizat de cercetătorii americani relevă că un medicament experimental, numit Solanezumab, ar putea reduce cu 30% ritmul de evoluție al bolii Alzheimer.

Conform cercetătorilor, medicamentele existente în prezent vizează doar simptomele, iar faptul că ele nu distrug cauza principală care declanșează maladia determină o atenuare rapidă a efectelor acestor substanțe, iar boala își reia în scurt timp evoluția sa cu urmări devastatoare asupra creierelor pacienților.

În schimb, medicamentul experimental Solanezumab atacă plăcile de beta-amiloid, o proteină cu efect toxic, care se acumulează în creierele pacienților cu Alzheimer, distrugând conexiunile vitale dintre celulele cerebrale.

Speranțele legate de Solanezumab au fost spulberate în urmă cu trei ani, atunci când un studiu de largă amploare a părut să indice faptul că medicamentul era ineficient.

Totuşi, o analiză mai atentă a datelor furnizate de acea cercetare a sugerat că au existat anumite beneficii pentru sănătate, atunci când medicamentul era prescris în etapele incipiente ale bolii.

Pacienții cu simptome moderate au continuat, după acel studiu, să ia medicamentul Solanezumab timp de încă doi ani, iar compania farmaceutică americană Eli Lilly a dezvăluit miercuri rezultatele noului studiu, ce erau așteptate cu mare nerăbdare de comunitatea științifică.

Pacienții cu o formă moderată de Alzheimer şi care au luat Solanezumab într-un stadiu incipient al bolii şi-au păstrat un procent mai mare din capacitățile şi funcțiile lor cognitive, conform reprezentanților companiei americane.

Studiul, prezentat la o conferință organizată de Alzheimer’s Association International la Washington, a oferit astfel rezultate promițătoare în ceea ce privește administrarea acestui medicament.

Rezultatele studiului au sugerat că, dacă medicamentul este prescris în stadiile incipiente ale bolii, această terapie cu anticorpi este capabilă să încetinească declinul cognitiv cu aproximativ 30 de procente.

De asemenea, o analiză pe termen lung a demonstrat că pacienţii cu o formă moderată de Alzheimer care au luat acest medicament timp de 3,5 ani au prezentat o serie de beneficii cognitive în comparație cu aceia care au luat medicamentul timp de doar doi ani.

Plăcile de beta-amiloid se acumulează timp de 10-15 ani în creier, distrugând în mod constant neuronii pacienților, înainte ca simptomele maladiei Alzheimer să apară.

Pacienții care au luat Solanezumab încă de la începutul studiului şi-au păstrat astfel mai multe celule cerebrale, în timp ce aceia care au luat medicamentul mai târziu nu au fost protejați în timpul perioadei inițiale a bolii. „Pacienții din al doilea grup nu au putut să își recupereze acele celule. Ele au dispărut pentru totdeauna”, au explicat autorii studiului.

Rezultatele finale ale studiului vor fi anunțate peste 18 luni.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *