Search
Generic filters
Exact matches only

Un studiu relevă că testosteronul predispune bărbații la consumul de alimente condimentate

Un studiu desfășurat la Grenoble, oraș situat în sudul Franței, și publicat în revista stiințifică ‘Physiology and Behavior’ a dezvăluit că bărbații cu un nivel mai ridicat de testosteron apreciază mâncarea condimentată mai mult decât alții. La acest test au luat parte 114 bărbați, cu vârstele cuprinse între 18 și 44 de ani.

După ce li s-au prelevat probe de salivă pentru măsurarea nivelului de testosteron, participanții au fost invitați să noteze, pe o scară de la 1 la 4, gustul produselor condimentate și sărate. Câteva minute după aceea, li s-au oferit o farfurie cu piure precum și 50 de doze de sos picant Tabasco și 80 de doze de sare. Bărbații au adăugat cele două ingrediente după bunul plac și apoi au caracterizat felul de mâncare, descriindu-l drept sărat, picant, făinos, cremos ș.a.m.d.

Analizarea acestor date a pus în evidență existența unei legături între nivelul de testosteron și numărul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil în privința sării. Totodată, s-a observat o relație între nivelul de testosteron și preferința pentru alimentele picante.

‘Aceste rezultate sunt în concordanță cu cele ale multor altor studii conform cărora este o legătură între testosteron și asumarea de riscuri financiare, sexuale și comportamentale, în acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ’, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie socială la universitatea din Grenoble.

El a admis că și ipoteza inversă ar putea fi valabilă, și anume ca nivelul testosteronului să crească după consumul de condimente, fapt dovedit doar la rozătoare.

Testosteronul, care este subiectul a peste 85.000 de publicații științifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul ‘eroilor, răufăcătorilor și amanților’, a menționat profesorul francez.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *