Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Uniunea Europeană oferă 11 milioane de euro crescătorilor de animale din România

Fermierii români care cresc vaci de lapte și porci vor beneficia de o subvenție din partea Uniunii Europene, în valoare de 11 milioane de euro. Acest ajutor financiar vine pentru a compensa unele pierderi înregistreate în cadrul contextului economic internațional. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre guvernamentală și a fost aprobată în ședința de miercuri, 16 martie.

În octombrie 2015, Comisia Europeană a aprobat un regulament care prevede acordarea de ajutoare cu caracter temporar fermierilor din sectorul creşterii animalelor. Conform acestui document, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 11,14 milioane euro, pentru producătorii de lapte şi carne de porc.

În total, potrivit News.ro, ajutorul financiar pentru sectorul laptelui şi produselor lactate este de 8,8 milioane de euro, iar sprijinul pentru sectorul de creştere a porcinelor echivalează cu aproape 2,4 milioane de euro.

Cererile pentru acordarea acestui sprijin se vor depune până la data de 8 aprilie 2016, urmând ca plăţile să se efectueze până la 30 iunie 2016„, precizează guvernul.

Pentru a primi banii, producătorii de lapte trebuie să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015 şi au deţinut cotă de livrări la data de 31 martie 2015, a precizat un comunicat al Guvernului.

De asemenea, producătorii de lapte trebuie să fie consideraţi în activitate, adică au încheiat un contract pe o perioadă de cel puţin şase luni cu un prim – cumpărător şi deţin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui. O a treia condiţie este o producţie minimă livrată de 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

Suma cuvenită fiecărui producător se calculează în funcţie de cantitatea de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015. Astfel, producătorii care au livrat cantităţi cuprinse între 5 tone şi 20 de tone primesc 240 de euro fiecare.

Pentru cantităţi cuprinse între 20 de tone şi 200 de tone, producătorii primesc 12 euro/tonă, iar pentru cantităţi de peste 200 de tone, fiecare fermier primeşte 2900 euro.

Pentru sectorul creşterii porcilor, ajutorul se acordă fermierilor care deţin exploataţii autorizate de ANSVSA pentru creşterea şi îngrăşarea porcinelor, au livrat direct sau prin intermediari şi au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Ajutoare primesc şi crescătorii de porcine care deţin exploataţii pentru reproducţie.

„Sprijinul se acordă în funcţie de efectivul mediu de scroafe şi/sau de efectivul de scrofiţe de reproducţie livrate şi/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015″, se arată în documentul menţionat.

Suma cuvenită fiecărui fermier se calculează prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300.000 capete pe beneficiar.

Potrivit Guvernului, criteriile de alocare a sumelor au fost stabilite după consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de producători.

Crescătorii de animale, în special crescătorii de vaci de lapte şi crescătorii de porci, înregistrează pierderi de venit din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare, cauzate de:

Guvernul motivează pachetul de sprijin în principal prin pierderile suferite de crescătorii de animale din România din cauza embargoului impus de Rusia, care a interzis importul de produse agroalimentare europene până în 6 august 2016 şi din cauza eliminării cotelor de lapte în Uniunea Europeană, care a permis creşterea producţiei.

De asemenea, încetinirea economică a Chinei a redus importurile sale de lapte din Europa, iar preţurile au scăzut la nivel mondial.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *