Search
Generic filters
Exact matches only

Vânzările PC – urilor: 10% scădere în 2013, revenire în 2014

Conform estimărilor Gartner și IDC, două dintre cele mai mari companii de cercetare din lume, vânzările de PC-uri au înregistrat în 2013 o scădere la nivel mondial de 10%, acesta devenind astfel cel mai prost an înregistrat vreodată. Această scădere se datorează în principal ascensiunii smartphone-urilor și tabletelor.

Anul 2014 se anunță unul mai bun din acest punt de vedere pentru industria PC-urilor, datorită faptului că ultimele luni indică o încetinire a ratei de scădere a vânzărilor, conform Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Cele două companii de cercetare menționate mai sus afirmă că în 2013, la nivel mondial, numărul de PC-uri cumpărate a coborât la 315 milioane, spre deosebire de aproximativ 350 milioane în 2012. De asemenea, Gartner susține că sistemul de operare Windows va rula în 2014 pe doar 15% dintre dispozitivele conectate la internet.

Pentru a încerca o revenire în vânzări, Intel, cel mai mare producător de microprocesoare pentru PC-uri, și-a stabilit ca prioritate consolidarea prezenței în zona dispozitivelor mobile, prin investirea în dezvoltarea de cipuri pentru această piață.

Producătorii de PC-uri speră ca inovațiilepe care le pregătesc în domeniu să genereze din nou vânzări masive. Aceste noi tehnologii sunt laptop-urile cu ecran tactil, dispozitivele convertibile ”2 in 1”, sau computerele care rulează două sisteme de operare, respectiv Windows și Google Android.

Deși lansate deja pe piață, aceste inovații nu au reușit însă să oprească declinul pieței în 2013, după cum remarcă analistul IDC Loren Loverde. Pentru 2014, Gartner anticipează că vânzările de PC-uri și dispozitive ”2 in 1” vor varia nesemnificativ față de 2013, respectiv 318 milioane de unități vândute.

Deși Gartner consideră că piața a depășit deja cel mai slab moment și că urmează să își revină, mulți consumatori au înlocuit deja PC-ul cu tablete sau cu smartphone-uri.

În ceea ce privește producătorii, Hewlet-Packard a fost detronat de pe prima poziție în 2013 de către Lenovo. Astfel, acesta a devenit cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, acaparând 18% din piață, spre deosebire de cei 17% deținuți de HP.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *