logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Veninul unei viespe braziliene, potențial leac pentru cancer

Veninul unei specii de viespe care este endemică (se găsește doar acolo) Braziliei, are potențialul de a deveni cel mai nou medicament pentru cancerul de prostată, de vezică sau leucemie.

Potrivit cercetătorilor, specia de viespe Polybia Paulista, o specie destul de agresivă, produce în veninul său o toxină numită MP1. Viespea își folosește veninul pentru a paraliza prada sau pentru a se proteja de pericol. Toxina din veninul său însă, are potențialul de a neutraliza celulele canceroase fără să afecteze celulele sănătoase ale organismului uman.

Profesorul Joao Ruggiero Netto și colegii săi de la Universitatea de stat din Sao Paolo, au publicat un articol într-o revistă de specialitate, în care au analizat și explicat descoperirile pe care le-au realizat legate de veninul viespii braziliene.

Toxina găurește celulele canceroase

MP1 funcționează atacând stratul exterior al celulelor canceroase, format din lipide, făcând găuri în membrana celulei, suficient de mari încât proteinele esențiale vieții și dezvoltării celulei să curgă. Astfel nu doar că se stopează dezvoltarea celulelor canceroase, ci acestea sunt omorâte cu ajutorul toxinei. Pe de altă parte, celulele sănătoase nu sunt afectate datorită faptului că acestea au stratul de lipide în interiorul membranei, iar toxina nu poate interacționa cu acestea.

O nouă clasă de medicamente anti-cancer

Cercetătorii britanici sunt de părere că o asemenea descoperire ar putea sta la baza dezvoltării unei noi clase de medicamente anti-cancer. Profesorul Paul Beales de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie a declarat că „terapiile anti-cancer care atacă compoziția lipidelor din membrana celulelor ar putea fi o nouă clasă de medicamente anti-cancer. Această descoperire ar putea fi de folos în dezvoltarea unor combinații noi de terapie, în care diferite medicamente sunt folosite simultan în tratarea cancerului, atacând diferite părți ale celulelor canceroase în același timp.”

Chiar dacă efectele veninului sunt vizibile în testele efectuate până acum la microscop, este nevoie de testări și cercetări adiționale, iar mai apoi de testări clinice, înainte de a știi dacă veninul viespii braziliene este benefic pacienților cu cancer.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.