logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Viața din satele maramureșene, surprinsă de fotograful român Alex Robciuc

Fotograful român Alex Robciuc a realizat o serie de imagini spectaculoase, care prezintă viața și obiceiurile tradiționale din satele maramureșene. Imaginile sale au fost preluate de cotidianul britanic Daily Mail, care spune despre acestea că ilustrează „viața în satele din Maramureș, unul dintre ultimele vestigii ale culturii medievale din Europa”.

Viața în țara în care nu există selfie: Portrete din sate românești îndepărtate, în care telefoanele cu cameră video sunt rare – iar locuitorii luptă să păstreze viu un stil de viață medieval”, este titlul articolului publicat duminică, 6 martie 2016, de redactorul Darren Boyle pe site-ul cotidianului Daily Mail, potrivit News.ro.

Fotograful Alex Robciuc a vizitat mai multe sate din Maramureș, despre care cotidianul britanic afirmă că se află într-o regiune bucolică, supranumită „Alpii Transilvaniei”.

În acea regiune există peste 100 de sate de mici dimensiuni, ai căror locuitori duc o viața „medievală”. Localnicii refuză tehnologia modernă şi industrializarea, preferând să trăiască folosind mijloace mai simple.

Printre satele vizitate de Aelx Robciuc se află Bârsana, Strâmtura şi Breb.

Portretele arată oameni în diverse locuri, care fac ce fac de obicei: lucrează, sărbătoresc, se gândesc şi speră, la fel ca noi toţi”, a spus Robciuc pentru jurnaliştii britanici.

Ceea ce este deosebit la ei este faptul că, spre deosebire de majoritatea oamenilor, nu se află constant în jurul tehnologiei şi nu sunt obişnuiţi să li se facă poze. Expresiile pe care le au în fotografii sunt complet naturale, nu vor să pară ceva ce nu sunt. Feţele surprinse în portrete arată cât de complexă poate fi o persoană în simplicitatea sa”, a subliniat Robciuc.

Satul Breb este unul dintre locurile favorite ale prinţului Charles, care şi-a petrecut multe vacanţe în zonă, scrie Daily Mail. „Breb este cunoscut deoarece prinţul Charles i-a dăruit primului său nepot o pajişte cu flori sălbatice în Transilvania”, a amintit Robciuc.

Cele aproximativ 100 de sate unde au fost făcute fotografiile datează din secolul al XII-lea şi sunt ultimele vestigii ale culturii europene medievale, notează cotidianul britanic, conform News.ro.

Când oamenii se uită la pozele mele, aş vrea să aprecieze persoanele din imagini pentru că păstrează un stil de viaţă aproape exact ca cel de acum multe sute de ani”, a subliniat Robciuc.

Nu este uşor să trăieşti aşa cum o fac ei şi ştim că în zilele noastre este simplu să alegi să fii o persoană modernă în toate aspectele vieţii. Vreau ca oamenii să se uite la aceste feţe şi să înţeleagă că viaţa poate fi trăită în multe moduri şi în condiţii diferite, şi să creadă că bucuria se găseşte în noi, nu în lucrurile  care se află în jurul nostru”, a adăugat el.

maramures-alex-robciuc8Sursă foto: Daily Mail
maramures-alex-robciuc1Sursă foto: Daily Mail
maramures-alex-robciuc3Sursă foto: Daily Mail
maramures-alex-robciuc2Sursă foto: Daily Mail
maramures-alex-robciuc4Sursă foto: Daily Mail
maramures-alex-robciuc5Sursă foto: Daily Mail

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *