logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Copilului ar putea deveni zi liberă

Ziua Copilului ar putea deveni zi liberă, datorită unui număr de parlamentari care au semnat o propunere legislativă în acest sens. Motivația din spatele propunerii este cea potrivit căreia părinții nu petrec suficient timp alături de copiii lor în cadrul evenimentelor care au loc în această zi, iar acest lucru afectează în mod negativ evoluția și dezvoltarea socială a copiilor lor.

Propunerea legislativă, iniţiată de senatoarea UDMR Rozalia Biro şi deputatul PNL Claudia Boghicevici, a fost semnată de 61 de deputaţi şi senatori de la toate partidele reprezentante în Parlament şi îşi propune modificarea articolului 139 din Legea 53/2003, Codul Muncii.

Părinții acordă prea puțin timp copiilor

Astfel, iniţiatoarele îşi motivează propunerea prin faptul că petrecerea timpului cu copiii, în week-end sau în vacanţe, nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puţin din timpul nostru.

Ea  menţionează că ziua de 1 iunie este ziua internaţională pentru protecţia copilului, iar în România este denumită Ziua Copilului. În această zi, în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar multe instituţii au în program evenimente gen ”porţi deschise” pentru copii.

„Importanţa acestor evenimente în dezvoltarea copiilor este una majoră, iar aprecierile din partea părinţilor sunt esenţiale pentru copii”, afirmă parlamentarii, care menţionează că lipsa părinţilor de la aceste evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor, acest lucru fiind menționat și în propunerea legislativă, potrivit News.ro.

Iniţiatorii mai spun că de cele mai multe ori, părinţii îşi iau o zi de concediu, pentru că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda această zi liberă, iar atunci când întârzie la muncă, pentru că au participat la serbări, sunt sancţionaţi de şefii lor.

Parlamentarii dau şi exemplul rezultatului unui sondaj Gallup din ianuarie 2010, în care aproape jumătate din copii au răspuns că petrec în medie o oră pe zi cu părinţii. Mai mult, în timpul petrecut împreună, copiii şi părinţii nu comunică suficient şi interacţionează la nivel superficial.

Ei prezintă în expunere şi un studiu Unicef care arată că părinţii din Marea Britanie îşi copleşesc copiii cu daruri scumpe, constând în dispozitive şi haine de firmă, pentru a compensa faptul că nu stau destul cu ei.

În expunere sunt prezentate date statistice şi referitoare la România. Astfel, patru din cinci părinţi chestionaţi spun că distracţia în familie este mai importantă decât orice. În pofida acestei dorinţe, 59% dintre adulţii la nivel global nu petrec momente de distracţie, fără griji, în fiecare zi.

„Românii petrec foarte mult timp la serviciu şi au puţine zile pe care le dedică copiilor, în mod exclusiv. Luând toate aceste date în considerare, considerăm că, de 1 iunie, Ziua Copilului, unul dintre cadourile cele mai de preţ pe care le-ar putea primi cei mici ar fi timpul şi atenţia părinţilor”, spun parlamentarii.

Iniţiatorii mai afirmă că acei copii care nu petrec timp de calitate cu părinţii pot prezenta tulburări de comportament, care se pot manifesta prin nivel ridicat de neadaptare socială sau familială, relaţii proaste cu cei din jur.

1 iunie, zi liberă pentru toți românii

Parlamentarii spun că ziua de 1 iunie trebuie să fie declarată zi liberă pentru toţi românii, pentru că s-ar crea o discriminare dacă s-ar acorda această facilitate doar părinţilor.

Ei aduc ca argument pentru declararea acestei zile libere şi un studiu al Fundaţiei Europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă  şi viaţă, Eurofound, potrivit căruia „românii au muncit în 2014 cel mai mult, în Uniunea Europeană, pe parcursul unei săptămâni, 41 de ore, în stagnare faţă de precedenţii doi ani, fiind urmaţi la de Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia, Germania şi Polonia, cu aproximativ 40 de ore. În plus, în România, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore, pe săptămână, care reprezintă maximul în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, la capitolul productivitate, România nu se mai clasează pe primele locuri. Potrivit statisticilor Eurostat din 2014, productivitatea muncii în România este de şase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania şi de opt ori mai mică decât în Olanda.

De asemenea, România se află pe ultimele poziţii în Uniunea Europeană la numărul de zile libere primite, exceptând zilele de odihnă.

Românii au 12 zile libere, în 2016, stabilite pentru sărbători religioase şi publice, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, iar cinci în week-end.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *