logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ce muzee pot fi vizitate în Cluj-Napoca? (II)

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre culturale din România și cel mai important din Transilvania, aici putând fi găsite numeroase muzee în care pot fi admirate colecții unicat.

Într-un articol anterior am prezentat muzeele istorice, artistice și etnografice din Cluj-Napoca. În acest articol vom prezenta muzeele științifice din Cluj-Napoca. Ele au fost create și funcționează în cadrul a două universități de renume internațional din oraș: Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

Muzeul Universității Babeș-Bolyai

muzeul universitatiiSursă foto: Cluj.com

Muzeul Universității Babeș-Bolyai a fost înființat în anul 2001 cu scopul de a pune în valoare istoria învățământului universitar clujean.

Colecțiile sale numără în prezent peste 750 de piese originale: carnete de student, anuare, manuale universitare, documente, diplome, cărți poștale, fotografii, diferite aparate științifice, sau medalii. Cu ajutorul acestora se încearcă reconstituirea istoriei şi activităților tuturor colegiilor, facultăților şi universităților din Cluj-Napoca începând din secolul al XVI-lea și până în prezent.

Orar: Luni – Vineri – 09:30 – 13:30 Sâmbăta, Duminică – închis

Adresa: str. Mihail Kogălniceanu nr. 4 (la parter)

Muzeul de Mineralogie (UBB Cluj-Napoca)

muzeul de minerologieSursă foto: Visit Cluj

Muzeul de Mineralogie, ce aparține de Catedra de Mineralogie a Facultății de Biologie şi Geologie a Universităţii „Babeş – Bolyai” (UBB), a fost deschis spre vizitare publicului în anul 2002.

Muzeul conține o colecție bogată de peste 16.500 de exponate, dintre care amintim doar mineralele, gemele prelucrate (pietre prețioase translucide) și meteoriții, dar și multe alte tipuri de roci, grupate în mai multe colecții tematice. Una dintre cele mai importante colecții de roci din  muzeu este cea de meteoriți, aceasta fiind singura de acest gen din țara noastră.

Orar: Marți – Vineri – 11:00 – 14:00; Luni, Sâmbătă, Duminică – închis

Adresa: str. Mihail Kogălniceanu nr. 1

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” (UBB Cluj-Napoca)

muzeul de speologieSursă foto: Cristianphotos.ro

Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost înființat în anul 1998 și este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii. Acesta este și un muzeul memorial, dedicat lui Emil Racoviță, cel mai important speolog român. Acesta a înființat la Cluj-Napoca, în anul 1920 primul institut de speologie din lume și este fondatorul biospeologiei. Muzeul include „Colecția Emil Racoviță” cu numeroase obiecte folosite de savantul român în timpul expedițiilor sale și în susținerea cursurilor la Facultatea de Biologie din Cluj.

Imobilul în care este amenajat muzeul este cunoscut drept cea mai temută închisoare a orașului medieval Cluj, construită într-un turn  ce datează din anul 1376 și aparține celei de-a doua fortificații medievale din Cluj-Napoca.

Orar: Momentan închis pentru renovare.

Adresa: str. Sextil Puşcariu nr. 8

Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie (UBB Cluj-Napoca)

muzeul de paleontologieSursă foto: Visit Cluj Napoca

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie din Cluj-Napoca aparţine Facultăţii de Biologie și Geologie. Muzeul are la bază colecţii vechi, aparţinând Muzeului Ardelean care a fost înființat în anul 1859.

În prezent muzeul deţine peste 50.000 de exponate dintre care aproximativ 30.000 sunt accesibile publicului permanent. Colecţiile permanente ale muzeului au fost structurate pe criterii taxonomice şi stratigrafice cum ar fi: Colecţia taxonomică de Paleontologie, Colecţia de Stratigrafie Generală, Colecţia Stratigrafică a Bazinului Transilvaniei sau Colecţia în aer liber.

Orar: Luni – Vineri – 09:30 – 13:30 Sâmbătă, Duminică – închis

Adresa: str. Mihail Kogălniceanu nr. 1 (la parter, în incinta Catedrei de Geologie-Paleontologie)

Muzeul de Zoologie și Vivariul (UBB Cluj)

muzeul-zoologic-ubb-clujSursă foto: © Radub85

Muzeul Zoologic este format din mai multe colecții de animale, în prezent însumând peste 300.000 de piese. Aici pot fi admirate de la colecții de insecte și fluturi, păsări, animale domestice, până la colecții de animale sălbatice din diferite zone ale țării și ale lumii.

Orar: Luni – Vineri – 09:30 – 13:30 Sâmbătă, Duminică – închis

Adresa: str. Clinicilor nr. 5-7

Vivariul funcţionează din anul 2001. Acesta cuprinde aproximativ 57 de specii de animale printre care peşti, micromamifere, păsări vii și reptile şi amfibieni, printre care amintim: vipera pufăitoare, boa curcubeu, gekko leopard, vâranul de Nil, chinchilla, ţestoasa dobrogeană sau salamandra.

vivariulSursă foto: Visit Cluj-Napoca

Orar: Marţi – Vineri – 10:00 – 16:00 Sâmbătă, duminică – 10:00 – 14:00, Luni – închis

Adresa: str. Clinicilor nr. 5-7

Acvariul (USAMV)

acvariul usamvSursă foto: Qbox

Acvariul este atât un obiectiv turistic cât şi un spaţiu de cercetare a speciilor autohtone şi exotice de peşti. Acesta este alcătuit dintr-un bazin cu capacitatea de 20 m şi 14 bazine cu capacitate de 300 litrii în care trăiesc în jur de 30 de specii de peşti şi broaşte ţestoase, atât din apele Românie cât și din alte părți ale lumii.

Orar: Luni – Vineri – 10:00 – 16:00; Sâmbătă, Duminică – 10:00 – 14:00

Adresa: Calea Mănăștur nr. 3 – 5

Muzeul Botanic (USAMV)

usamv agriculturaSursă foto: USAMV Cluj

Muzeul Botanic a fost amenajat în anul 2002 și cuprinde ierbarul ştiinţific cu 40.000 de coli, o  colecţie de medicamente din diferite plante medicinale, o colecţie de seminţe de la specii de plante cultivate şi din flora spontană, mulaje, ierbare, cărţi şi manuscrise vechi. De asemenea, muzeul deţine fotografii şi plante din diferite zone de vegetaţie, precum o colecție de manuscrise despre plante.

Orar: Luni – vineri – 08:00 – 15:00 (se recomandă programarea vizitelor în avans); Sâmbătă, Duminică – închis

Adresa: Calea Mănăștur nr. 3 – 5

Citește și despre Ce muzee pot fi vizitate în Cluj-Napoca? (I)

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *