logo
Search
Generic filters
Exact matches only

A fost publicat raportul CE privind candidaturile pentru Capitală Culturală Europeană 2021

Comisia Europeană (CE) a făcut public raportul privind evaluarea orașelor românești care au candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Pe lista scurtă a orașelor rămase în cursa pentru acest titlu se află și Cluj-Napoca.

Raportul celor 12 membrii ai juriului internațional a fost publicat miercuri, 27 ianuarie 2016, pe site-ul Capitala Culturală 2021.

Raportul cuprinde o evaluare generală a tuturor candidaturilor, lista restrânsă a orașelor candidate care urmează a fi evaluate mai departe, precum şi recomandările pentru orașele respective.

Juriu, impresionat de sloganul „East-West”

Conform raportului făcut public de Comisia Europeană, în cazul orașului Cluj-Napoca experții europeni au apreciat sloganul candidaturii, „East-West” (n.r. Est-Vest) despre care au spus că este un concept care rezonează cu orașul și cu strategia de dezvoltare a acestuia.

Sloganul «Est-Vest» și conceptul din spatele lui rezonează cu orașul și cu strategia acestuia. Intenția lui este de a oferi o nouă semnificație Europei și de a redefini valorile și perspectivele europene. Acesta capătă o semnificație mai puternică în contextul relațiilor actuale dintre Europa de «Est» și cea «Vest» și problemele cu care aceasta se confruntă”, se arată în raportul Comisiei Europene.

De asemenea, juriul a punctat și onestitatea cu care proiectul de candidatură depus de Asociația Cluj 2021 – Capitală Europeană a Culturii prezintă problema comunității romilor din Cluj-Napoca.

În documentul citat, cei 12 experți au mai apreciat și felul în care proiectul își propune să crească implicarea comunității în activități culturale, dar și dorința asociației de a implica industria locală în sectoarele creative.

În ceea ce privește punctele slabe ale dosarului, printre acestea se numără faptul că proiectul nu pune suficient accent pe deschiderea Clujului spre colaborarea cu alte orașe europene, în special cu vecinii din imediata apropiere.

Conceptul (n.r. de deschidere a Clujului spre Europa) a fost puțin evidențiat în structura generală a proiectului. Deschiderea spre «Vest» este limitată, aceasta nefiind vizibilă nici măcar în relația cu vecinii din imediata apropiere”, se mai precizează în documentul citat.

Candidatura Clujului, dinamică și interesantă

Ca și concluzie generală, juriul a considerat proiectul privind candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 ca fiind unul dinamic și interesant, ce include programe pe termen lung care să ajute la clădirea unui viitor european pentru oraș.

În linii mari, programul prezentat a fost dinamic și interesat, ce prezintă proiecte gândite pe termen lung pentru a susține și pentru a clădi un viitor al orașului. În schimb, se recomandă punerea unui accent mai puternic pe colaborările internaționale. De asemenea, juriul așteaptă mai multe proiecte realizate în parteneriat cu orașe din alte țări europene”, apare în încheierea raportului privind candidatura Clujului la acest titlu.

Lista orașelor selectate pentru a participa la faza finală a competiției care va desemna Capitala Culturală Europeană 2021 a fost anunțată la începutul lunii decembrie 2015. Pe lista scurtă a orașelor românești rămase în cursa pentru acest titlu se află Cluj-Napoca, Baia Mare, Timișoara și București.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.