Istoria Clujului a fost tot timpul un subiect de interes atât pentru istoricii de profesie, cât și pentru amatori. Acest lucru este și firesc în condițiile în care teritoriul actualului oraș a fost locuit, aproape neîntrerupt, încă din perioada daco-romană.
Într-un articol anterior, arheologul Radu Ardevan, profesor universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai, ne-a informat, în conformitate cu cercetări competente, în legătură cu posibila proveniență a numelui „Napoca”, ce nu a fost dat de romani. În acest articol vom încerca să deslușim originea numelui de Cluj și cum au ajuns cele două nume – Napoca și Cluj – să fie alăturate pentru a rezulta numele prezent al orașului de pe Someș.
Originea numelui Cluj
În ceea ce privește denumirea de Cluj, cunoscută încă din Evul Mediu și pe care maghiarii au exprimat-o Koloszvár, și aceasta poate avea mai multe origini. După unele ipoteze, numele de Cluj provine de la caracteristicile locului în care a fost ridicat orașul, iar după altele – de la numele unui conducător, sau de la organizările administrative din jurul lui.
„Numele de Cluj este aproape la fel de misterios ca și cel de Napoca, nu știm de unde provine. O explicație ar fi un toponim slav „kluci”, care înseamnă chei sau strâmtoare, sau cuvântul „clausum” – „clusum” din latina târzie, care la slavii din Balcani a dat numele de „clisura” ceea ce înseamnă tot strâmtoare. Într-adevăr, Clujul este aşezat într-o vale îngustă, între două dealuri: Feleacul şi Cetăţuia. Numele orașului poate la fel de bine să provină de la vreun primar sas numit Klaus, sau să de la faptul că așezarea medievală a apărut în umbra unei mănăstiri (n.r. Mănăstirea benedictină din Mănăștur), odată ce în germană, pe timpul primilor locuitori sași din această zonă, la mănăstire se zicea „Kloster”. Ceea ce știm cu siguranță însă este că forma cea mai veche a denumirii este „Cluj”, și prima sa transcriere este „Kuluswar”, care apoi va fi fonetizat ca și Koloszvár”, afirmă profesorul clujean Radu Ardevan.
Originea numelui Cluj-Napoca
Dacă proveniența denumirilor de Napoca și de Cluj, ale orașului, sunt un mister, știm însă cu siguranță cine a dat numele de Cluj-Napoca acestui municipiu, denumire care se păstrează până în prezent.
Orașul de pe Someș poartă numele de Cluj-Napoca din timpul perioadei comuniste. Dictatorul comunist român Nicolae Ceaușescu a decis unirea denumiri de Cluj, care se credea a fi de oricine maghiară, cu cea de Napoca, denumirea așezări din perioada daco-romană. Astfel, din 16 octombrie 1974, orașul se numește Cluj-Napoca.
„Când Ceaușescu a lipit numele de Napoca celui de Cluj, deja existent, intenția lui – care considera romanii drept niște mârșavi cotropitori, în timp ce noi românii am fi daci curați – era să sublinieze caracterul pur dacic al românilor, fără să își dea seama, el și consilierii lui, că numele pe care l-a adăugat Clujului era cel ar așezării romane de aici. Așa, dintr-o greșeală, a apărut actuala denumire a orașului Cluj-Napoca”, a mai spus istoricul clujean Radu Ardevan.
Originea numelui orașului Cluj-Napoca a fost dezbătută în cadrul unei întâlniri organizate, în luna septembrie a acestui an, de Asociația Vechiul Cluj, întâlnire ce avea ca tematică „Povești despre Cluj: Istoria văzută de arheologi”.