logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Personalități istorice ale Clujului (II)

În prima parte a articolului am enumerat 6 personalități istorice importante, care și-au desfășurat activitatea la Cluj sau s-au născut aici. Astăzi, completăm lista cu alte personalități care au intrat în istorie și care au locuit în Cluj-Napoca.

George Bariț

GeorgeBaritSursa foto: Wikipedia

Uneori menționat și sub numele de George Barițiu, este unul dintre fondatorii Academiei Române și, totodată, cel care a întemeiat presa transilvăneană. S-a născut în satul clujean Jucu de Jos. Bariț a intrat în istorie drept întemeietorul presei românești din Transilvania, lansând în 1838 la Brașov, primul ziar românesc din Principat. Din cariera sa de istoric, printre cele mai importante opere se numără „Părți alese din istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă”. În prezent, un liceu prestigios din oraș îi poartă numele.

Sigismund Toduță

sigismund todutaSursa foto: Wikipedia

Sigismund Toduță a fost un muzicolog și compozitor român, fiind totodată și un membru corespondent al Academiei Române. Ca si compozitor, a scris piese vocal-simfonice, simfonice și concertante, muzică instrumentală ambientală, Lieduri și piese corale. A fost primul român care a primit titlul de doctor în muzicologie. A fost desemnat și Maestru Emerit al Artei și este primul compozitor român care și-a dezvoltat un stil cu adevărat personal, după Enescu și Constantinescu. Liceul de muzică clujean și cel din Deva îi poartă numele.

Alexandru Borza

Alexandru_BorzaSursa foto: Wikipedia

Alexandru Borza a rămas semnificativ pentru clujeni, întrucât Grădina Botanică din oraș îi poartă numele. El a fost un botanist, preot greco-catolic și protopop onorar al Clujului. Borza a fost cel care a întemeiat Geobotanica în România. Grădina Botanică care îi poartă numele a fost întemeiată de acesta, împreună cu Institutul Botanic și Muzeul Botanic, în decada anilor ’20. A fost și un membru fondator al Academiei de Științe din România. Totodată, acesta s-a implicat activ și în politică, el fiind prezent la Alba Iulia când s-a votat unirea Transilvaniei cu România.

Iuliu Maniu

Iuliu_ManiuSursa foto: Wikipedia

Iuliu Maniu a fost un om politic român care a jucat un rol important în unirea Transilvaniei cu România. Acesta a fost deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta din timpul Imperiului Austro-Ungar și prim-ministru al României de mai multe ori. De fapt, el s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, pentru a decide unirea Transilvaniei cu Regatul României. Acesta a murit în închisoare, după ce a fost întemnițat de autoritățile comuniste. O stradă din Cluj-Napoca poartă numele său.

Onisifor Ghibu

675px-SalisteSB_(13)Sursa foto: Wikipedia

Profesor de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician – acestea sunt titlurile atribuite lui Onisifor Ghibu. El s-a refugiat în București între anii 1914 și 1916, unde, alături de Octavian Goga și alți refugiați ardeleni, pornește o campanie pentru intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei. A ocupat și funcția de Locțiitor în Marele Sfat al Transilvaniei. Un liceu clujean îi poartă, în ziua de azi, numele.

Alexandru Vaida-Voievod

663px-AlVaidaVoievodSursa foto: Wikipedia

Alexandru Vaida-Voievod a fost un medic, publicist și om politic transilvănean. Acesta a debutat în politică fiind susținător al drepturilor românilor transilvăneni, aflându-se în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand. A fost prim-ministru al țării pentru mai multe mandate, precedându-l și succedându-l pe Iuliu Maniu. Acesta și-a exprimat dezamăgirea în momentul în care România intră în război împotriva Imperiului Austro-Ungar, crezând că patria va păstra devotamentul față de imperiu. Totodată, și acesta a făcut parte dintre delegații care au votat unirea Transilvaniei cu România. Acesta a devenit, în cele din urmă, un colaborator al regimului dictatorial impus de regele Carol al II-lea.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *