logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Personalități istorice ale Clujului (I)

 

Românii care au contribuit la dezvoltarea societății și au avut un impact asupra celor din jur au rămas în istorie, drept mulțumire. Aceștia fie au luptat pentru libertatea țării, fie au contribuit la dezvoltarea culturală și științifică a acesteia, însă cu siguranță și-au lăsat amprenta asupra umanității. Județul Cluj este locul unde s-au născut și au trăit un număr mare de astfel de personalități. Iată o parte dintre acestea:

Lucian Blaga

1024px-Aleea_Clasicilor_BlagaSursa foto: Wikimedia

Cunoscutul filosof, dramaturg, jurnalist și academician român s-a născut în Lancrăm, lângă Sebeș, însă acesta a realizat o mare parte din activitatea sa la Cluj. Printre cele mai cunoscute opere literare ale sale se regăsesc „Meșterul Manole”, „Ivanca” sau volumul de poezie „Poemele Luminii”, din care face parte și una dintre cele mai reprezentative poezii ale sale, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”.

János Bolyai

Matematicianul s-a născut în Cluj, la începutul secolului al XIX-lea și este una dintre cele mai reprezentative personalități ale orașului. Contribuția acestuia la dezvoltarea științifică constă în crearea geometriei neeuclidiană. În prezent, numele lui este inclus în una dintre cele mai prestigioase Universități din Cluj și din țară, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Matia Corvin

1024px-Ansamblul_monumental_Matia_CorvinSursa foto: Wikimedia

Matia Corvin a fost unul dintre cei mai importanți regi ungari, acesta fiind născut la Cluj. Este fiul lui Ioan de Hunedoara, un militar care a condus câteva campanii reușite împotriva Imperiului Otoman. Domnia sa este una dintre cele mai importante din perioada Regatului Ungariei, datorită expansiunii pe care a cunoscut-o acesta, cu ajutorul Armatei Negre a lui Corvin. În prezent, statuia acestuia este una dintre cele mai reprezentative obiective turistice din Cluj-Napoca, aflându-se în Piața Unirii.

Gheorghe Dima

Gheorghe_dima_batranSursa foto: Wikimedia

Gheorghe Dima și-a adus contribuția istorică prin compoziții muzicale, el fiind unul dintre cei mai cunoscuți compozitori și dirijori români. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără melodia pe care a fost pusă poeziile „Somnoroase Păsărele”, „Peste Vârfuri” și „De ce nu-mi vii” ale lui Mihai Eminescu sau „A venit un lup din crâng” cu versuri de George Coșbuc. Tot odată, acesta a compus diverse coruri bărbătești sau mixte, printre care amintim „Cucule cu peana sură”. Academia de muzică din Cluj-Napoca îi poartă, astăzi, numele.

Octavian Goga

Octavian_GogaSursa foto: Wikimedia

Goga este unul dintre cei mai emblematici poeți și politicieni ardeleni ai vremii sale. Casa sa memorială se află la Ciucea, în județul Cluj, unde este și îngropat. Acesta a adus literaturii românești câteva opere valoroase care se regăsesc în volume de poezii precum „Poezii”, „Ne cheamă pământul” sau „Din Umbra Zidurilor”. Totodată, acesta a fost implicat în activitatea politică, fiind de-a lungul carierei sale Ministru de Interne și, mai apoi, Prim-ministru al României.

Emil Racoviță

EmilRacovitaSursa foto: Wikimedia

Speologul român s-a născut la Iași, însă acesta este emblematic pentru Cluj-Napoca, datorită faptului că aici a pus bazele primului Institut Speologic din lume, inițiind un proiect internațional de cercetare numit „Biospeologica”. Acesta este recunoscut în lumea științifică drept cel ce a descoperit balena cu cioc, în timpul expediției sale în Antarctica.

Descoperă Miercuri, 17 februarie, alte personalități clujene importante.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *