Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Proiect unic pentru mediul universitar din România, lansat de UBB Cluj

 

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a lansat un proiect unic pentru mediul universitar din România, a cărui scop este realizarea unei arhive cu documente ce au aparținut profesorilor care au predat de-a lungul timpului în cadrul instituției de învățământ.

Proiectul lansat de Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a UBB Cluj urmărește reconstituirea activității depuse de-a lungul ultimului secol de profesorii și cercetătorii Universității Babeș-Bolyai.

Proiectul este unic pentru mediul universitar din România. El va fi coordonat de Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și este o inițiativă care vine ca urmare a apelului similar, lansat de noi în urmă cu doi ani, care privea recuperarea memoriei transilvănene în Primul Război Mondial. S-au adunat atunci scrisori de război, corespondență și în urma acestui apel nu puține persoane au sunat și au oferit scrisori și documente. Așa a intrat Muzeul de Istorie a Universității în posesia unui fond serios, consistent de scrisori și fotografii, decorații. Iar procedura a fost următoarea, le-am digitizat, după care le-am returnat familiei pentru a le păstra. Dat fiind faptul că în 2019 vom marca 100 de ani de la deschiderea universității românești din Cluj, lansăm această campanie menită să recupereze memoria profesorilor universitari care au contribuit la organizarea și consolidarea învățământului universitar la Cluj, în perioada interbelică”, a explicat Ana Victoria Sima, care conduce Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a UBB, potrivit Agerpres.

Ana Victoria Sima a mai adăugat că proiectul se va derula prin intermediul Serviciului Arhivă al UBB Cluj. Toate aceste materiale vor fi păstrate aici, iar pe baza lor se vor putea demara proiecte de cercetare prin care noi informații despre munca unor oameni care poate au contribuit la dezvoltarea Transilvaniei, chiar și a țării, va fi redescoperită și repusă în valoare.

Documente originale de la familiile profesorilor

Primul pas în realizarea lui a fost demararea unei campanii de identificare urmașilor celor care au predat aici, cu ajutorul cărora să se constituie o arhivă de documente, manuscrise, opere nepublicate, diplome, fotografii, scrisori, invitații, participări la conferințe sau alte feluri de acte.

Astfel, se va încerca contactarea familiilor acestor cadre didactice, de la care, cu permisiunea lor, să fie recuperate fie documentele originale, fie copii ale acestora. Mai mult, familiile vor putea primi de la Arhiva UBB copii după acele documente pe care universitatea le are și pe care familia nu le posedă.

Ar fi păcat ca aceste documente să se piardă. Noi vrem să întregim fondul personalităților universitare clujene. Noi avem în arhivă dosare personale care oferă informații spectaculoase pe baza cărora au fost realizate monografii sau studii omagiale pentru unii profesori”, a afirmat la rândul său Emilia Cismaș, șef Serviciu Arhiva UBB.

Pentru a spori șansele ca un număr cât mai mare de persoane să afle de acest proiect, pe site-urile de promovare a campaniei vor fi postate mesaje în mai multe limbi, având în vedere că în cei 100 de ani prin universitatea clujeană au trecut dascăli români, maghiari, germani, francezi sau de alte naționalități.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *