Rezultatele și preocupările științifice ale tinerilor cercetători din Universitatea Babeș-Bolyai sunt din nou recunoscute pe plan național și internațional.
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai au reușit să se claseze pe primul loc din țară ca număr de proiecte câștigate, cu 59 astfel de granturi, aproape dublu față de următorii clasați în competiție. Reușita cercetătorilor clujeni este recunoscută în cadrul competiției naționale de proiecte de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare independente.
„Susținerea oferită anterior de UBB unora dintre beneficiarii acestei competiții, prin programe finanțate la nivel instituțional, a fost justificată şi binevenită. Rezultatul de ansamblu al competiției a scos în evidență importanța orientării spre cercetarea științifică a universităților românești cu cea mai bună plasare în clasamentele internaționale”, transmit reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Totodată, afirmarea internațională a tinerilor cercetători din UBB Cluj a fost recent confirmată şi de câștigarea unui proiect ERC Starting Grant finanțat de Comisia Europeană, de către dr. Alida Timar-Gabor de la Facultatea de Știința şi Ingineria Mediului. Acesta este primul proiect de acest tip finanțat în România în domeniul științelor experimentale şi primul proiect câștigat de o universitate românească.
De asemenea, tot în ceea ce privește cercetarea, Universitatea Babeș-Bolyai se poate mândrii și cu faptul că conf. dr. Radu Silaghi Dumitrescu, alături de echipa sa de cercetători de la Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj a reușit să producă, în anul 2014, sângele artificial, după o muncă de cercetare și experimentare care a durat 6 ani. Deși momentan acest sânge artificial se află în fază de testare, care se estimează ca va dura aproximativ doi ani, dacă rezultatele vor fi unele pozitive, atunci această substanța ar putea deveni o soluție viabilă în cazul accidentelor sau intervențiilor chirurgicale în care se pierde foarte mult sânge.
Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai veche universitate din România cu o lungă tradiție în educație, cercetare şi deservirea comunității locale. În prezent, UBB Cluj este cea mai mare universitate din țară, având mai mult de 38.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat şi doctorat, în 516 programe de studii în limba română, maghiară, germană, engleză și franceză. Universitatea a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale, dar ocupă un loc semnificativ și în topul universităților europene.