Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Spectacolul „Generații”, al companiei de balet din Győr, pus în scenă la Cluj

În luna martie, clujenii pasionați de balet vor avea ocazia să vizioneze un spectacol pus în scenă de una cele mai cunoscute trupe de balet contemporan din Europa. Compania de balet din Győr (Ungaria) va susține, în 12 martie 2016, începând cu ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj, o reprezentație unică a spectacolului „Generații”.

Spectacolul susținut de trupa maghiară de balet contemporan va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Dans Contemporan STEPS. „Generații” este o întâlnire a două coregrafii distincte, pe două dintre cele mai cunoscute partituri muzicale ale tuturor timpurilor: „Bolero” și „Carmina Burana”.

Creată pentru Baletul de Stat din Viena în 2012, versiunea coregrafică propusă de András Lukács pentru Bolero-ul lui Ravel se bazează pe mișcare scenică și nu pe acțiune sau intrigă. Este interpretată de 10 femei și 10 bărbați, costumați identic, care sugerează o atmosfera monumentala și rece a unui bal grotesc.

Am încercat să creez un limbaj muzical unic, introducând elemente aproape grotești și parodistice de dans de societate combinate cu elemente de dans contemporan. Prin mișcările simple și minimalistice care se dezvoltă pe parcurs, prin creșterea numărului de dansatori, prin schimbul tot mai des al formelor din scenă, am încercat să duc această mișcare monotonă, dar tot mai intensă, la un nivel de importanță egală cu muzica, creând un întreg armonios”, declară Lukács András, coregraful Bolero.

Partea a doua a spectacolului, „Carmina Burana”, propune o coregrafie minimalistă, puternică prin însăși simplitatea sa, semnată de către coregraful maghiar György Vámos. Este o invocare a divinității materializată scenografic printr-o roată a norocului, ca simbol al profunzimii vieții umane, cu toate tensiunile dintre un bărbat și o femeie”, transmit reprezentanții Operei Maghiare din Cluj, organizatorii spectacolului.

Compania de Balet din Györ este una dintre cele mai longevive și respectate companii de dans contemporan din Europa. A fost înființată în anul 1979, la teatrul Györ din Ungaria, sub conducerea lui Iván Markó, care a plecat pentru această nouă misiune de la teatrul celebrului Maurice Bejart. În câțiva ani, compania a devenit o adevărată instituție în lumea dansului maghiar, cu un repertoriu amplu, variind de la balet clasic la dans contemporan și proiecte experimentale. Artiștii au avut show-uri la Scala din Milano și la Jocurile Olimpice de la Seul, precum și turnee în Austria, Germania, Japonia, Italia, Anglia, China, India, Rusia și Statele Unite ale Americii.

Spectacolul baletului din Győr este un eveniment prezentat de Festivalul Internațional de Dans Contemporan „Steps”, parte a proiectului „Legături europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Operei Maghiare sau online, prin BiletMaster.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *