logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Un olandez stabilit în Cluj a inventat prima „cafetieră smart” din lume

Un dezvoltator din domeniul IT de origine olandeză, dar care locuiește în Cluj-Napoca, a inventat prima cafetieră „inteligentă” din lume. Aparatul permite consumatorului să își personalizeze cafeaua prin intermediul unei aplicații mobile și la final, prin intermediul unui soft, aparatul calculează chiar și câte calorii va avea ceașca de cafea servită.

„Troffe”, căci așa a fost botezat aparatul de preparat cafea, a fost prezentat de Robbert Visser, în cadrul Techsylvania, cel mai mare eveniment de IT din regiunea Transilvaniei, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca între 6 şi 9 iunie 2015.

„Cafetiera smart” poate crea o cafea care să respecte în cele mai mici detalii dorința celui care o comandă, datorită faptului că toate ingredientele — cafea, lapte, zahăr, topping de diferite arome — sunt calculate aproape matematic cu ajutorul unui soft.

Olandezul Robbert Visser împreună cu  echipa sa din care fac parte români și olandezi, au lucrat la prototipul acestei cafetiere de aproape un an și jumătate. Aparatul poate primi comanda prin telefonul mobil sau cu ajutorul unui cod QR pe care îl scanează și astfel îl poate recunoaște cu ajutorul unui ecran.

„Avem o aplicație care poate fi descărcată pe un telefon mobil sau tabletă cu care putem comanda cafeaua de la mașina inteligentă de făcut cafea prin intermediul unui cod QR. Putem personaliza cafeaua după gustul fiecăruia, ne putem selecta din telefon exact ce cantitate de lapte să punem, cât caramel sau zahăr, ce arome și topinguri vrem, iar la final, aparatul calculează chiar și câte calorii va avea ceașca de cafea servită. Această mașina inteligentă de făcut cafea, prima de acest fel din lume care folosește această tehnologie, poate inclusiv să rețină rețeta preferată în memoria sa, astfel încât la următoarea comandă făcută cu același cod QR va servi cafeaua pe care o bei de obicei”, a declarat Robbert Visser,  dezvoltatorul cafetierei inteligente.

Aparatul are un meniu de 16 cafele de bază, dar combinația ingredientelor poate duce la un număr foarte mare de produse pe care le poate oferi. De asemenea, potrivit lui Visser, este foarte importantă calitatea boabelor de cafea folosite, iar acest lucru depinde de cel care va exploata cafetiera.

În viziunea olandezului acest aparat este potrivit pentru spații publice — instituții, universități sau birouri și mai puțin potrivit pentru hoteluri sau restaurante.

Datorită faptului că aparatul poate fi conectat în cloud, permite numeroase setări, în funcție de preferințele consumatorului, dar poate fi și foarte ușor de administrat, deoarece toate datele pot fi monitorizate pe un calculator și astfel poate fi preîntâmpinat consumul până la zero al ingredientelor sau chiar o defecțiune.

Robbert Visser speră să poată începe producția aparatului de cafea „Troffe” în următoarele două luni. El a mai povestit că a încercat să folosească cât mai multe componente de pe piața românească pentru crearea și fabricarea „cafetierei inteligente”. Aceasta va putea fi achiziționată la un preț de aproximativ 3.500 de euro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.