Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Unde poţi face căţărări sportive în judeţul Cluj?

Cățăratul este o activitate sportivă care are ca scop ascensiunea pe verticală, pe stâncă, pe zăpadă, pe gheață sau ghețari. Acest lucru se face cu ajutorul unui echipament care ajută cățărătorul să înainteze pe stâncă și îl protejează în cazul unor accidente.

Cățăratul este o activitate sportivă cu vechime în judeţul Cluj. Primele escaladări atestate documentar datează aproximativ din anul 1949 când doi clujeni, Andrei Moldovan și Kovacs Ferenc, au bătut primele pitoane pentru a ajunge în Grota Sansil din Cheile Turzii. În prezent, după 66 de ani de la acest eveniment, „mersul pe verticală” este practicat de sute de clujeni atât pe stâncă, cât mai ales indoor, prin sălile de sport.

Cel mai cunoscut, dar și cel mai vechi loc în care se practică cățăratul în județul Cluj este Cheile Turzii. Potrivit unui ghid publicat în anul 2007 de Dan Anghel, unul dintre cei mai buni cățărători români, în Cheile Turzii există 45 de trasee clasice și 184 trasee moderne de escaladă, dintre care 152 sub 50 m și 32 de mai multe lungimi de coardă. În prezent, în Cheile Turzii se organizează cursuri de escaladare, pe diferite grade de dificultate, dar și numeroase concursuri sportive. De asemenea, în Chei există acum asistență Salvamont permanentă vara, nu doar la sfârșit de săptămână cum era pe vremuri.

Cheile Turenilor este un alt loc unde se practică escaladarea în județul Cluj. Aici stâncile sunt de dimensiuni mai mici decât cele din Cheile Turzii, având undeva între 10 m și 60 m, aceste fiind considerate trasee scurte de aceea ele sunt cel mai des folosite pentru antrenamente. În total, în Cheile Turenilor există în prezent 115 trasee de escaladare împărțite în patru zone mari și anume: Zona Cascada Mare, Zona Brana Aeriană, Zona Popa Țiganilor și Zona Tancurilor.

O altă zonă de escaladă din județul Cluj este Muntele Băișorii, mai exact zona Cetății Lita. Aici există aproximativ 30 de trasee de escaladare grupate în două zone: Șirul Pietrelor și Stâncile Ciobanului. Majoritatea traseelor sunt bine asigurate cu gujoane și ancore având topuri duble, există însă și zone în lucru.

Mai puțin cunoscută de către publicul larg este zona de cățărat de la Tarnița. Mai exact, la marginea Lacului Tarnița, în capătul nordic al Barajului Tarnița, peretele sudic stâncos al Dealului Cusăturii, coboară până la drum, oferind condiții optime de practicare a cățărării pe stâncă.

Nu în ultimul rând, un alt loc foarte cunoscut unde se poate practica escaladarea, de această dată pe gheață, este la Răchițele. Mai exact la Cascada Vălul Miresei, unde în fiecare an are loc concursul național de cățărat pe gheață „Cupa Răchițele” care se desfășoară iarna pe peretele înghețat, înalt de 25 de metri, al celebrei cascade.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *