Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Unde putem asculta concerte de muzică clasică în Cluj-Napoca

Muzica clasică, cunoscută și sub denumirea de muzică cultă, a apărut în Evul Mediu, fiind ascultată mai frecvent începând din perioada Renascentistă.

Spre deosebire de restul genurilor muzicale, unde melodiile sunt cunoscute mai degrabă prin interpreții lor, operele muzicale clasice sunt cunoscute datorită compozitorilor.

De obicei, muzica clasică este interpretată live, de către o orchestră coordonată de un dirijor. Unele compoziții conțin și fragmente vocale, ce sunt interpretate de un cor. Există atât melodii mixte, cor și orchestră, cât și melodii doar pentru cor sau doar pentru orchestră.

În Cluj-Napoca există câteva locații unde iubitorii acestui gen muzical pot asculta opere muzicale clasice, atât din repertoriul autohton, cât și din cel universal.

Filarmonica de Stat Transilvania

Filarmonica de Stat Transilvania este una dintre cele mai importante instituții de cultură din Cluj-Napoca. În prezent, concertele susținute de orchestra și corul filarmonicii clujene se desfășoară în sala Auditorium Maximum a Casei Universitarilor, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Aceasta se află în centrul orașului, pe strada E. de Martonne, Nr. 1.

Aici, pasionații de muzică clasică, instrumentală și corală, pot asculta opere din repertoriul universal. De asemenea, sunt susținute și concerte axate pe anumite instrumente muzicale (precum cele pentru vioară sau pian), concerte vocal-simfonice sau educative. În plus, membrii filarmonici susțin și concerte camerale, în diferite locații din oraș.

În afara concertelor din repertoriu, Filarmonica de Stat Transilvania este și organizatoarea festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, cel mai longeviv eveniment dedicat muzicii clasice, din țara noastră. În cadrul lui, interpreți și dirijori de renume internațional sunt invitați să susțină concerte pe scenele din Cluj-Napoca. Festivalul cuprinde interpretări muzicale și cursuri de măiestrie în compoziție și interpretare.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima”

Un alt spațiu în care se pot asculta concerte simfonice este Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, situată pe strada Ion I.C.Brătianu, nr. 25.

Performanțele academiei de muzică clujene sunt recunoscute la nivel internațional, absolvenții ei făcând parte din cele mai renumite orchestre din lume.

Conservatorul de muzică din Cluj organizează constant concerte care sunt susținute atât de studenți, cât și de invitații acestuia. În plus, instituția academică are și propria orchestră simfonică, formată din studenți.

În plus, pe lângă locațiile prezentate mai sus, concerte de muzică clasică sunt susținute și alte locații, precum bisericile din centrul istoric sau sălile de spectacol din oraș.

În afara celor două instituții culturale și educative ce promovează arta muzicală, în Cluj-Napoca există și câteva orchestre și cvartete individuale. Dintre acestea amintim doar: Four Seasons, Napocensis, Vates Quartet, The Mood Quartet, Visszhang Korus, Cantabile Quartet, Cvartetul Transylvania sau Cvartetul Arpeggione.

 Voi ce gen de muzică clasică preferați?

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *