logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Unde se poate zbura cu parapanta în judeţul Cluj?

Fiecare dintre noi am visat să zburăm măcar o dată în viață. Putem zbura cu avionul, cu elicopterul, cu balonul, cu parașuta sau putem zbura cu parapanta, cel mai simplu mod prin care omul poate zbura în adevăratul sens al cuvântului.

Zborul cu parapanta este unul dintre cele mai des practicate sporturi extreme din zilele noastre. Pe lângă adrenalina pe care o simte cel care practică acest sport mai este și peisajul superb care poate fi admirat în timpul zborului. Acest lucru este posibil datorită faptului că parapanta nu are o viteză de deplasare atât de mare, practic plutești sau ești purtat de vânt, dar și a faptului că parapanta este mult mai ușor de controlat decât alte aparate de zbor.

Pentru a zbura cu parapanta este nevoie să urmezi un curs de instruire. În cadrul acestor cursuri vei învăța în ce constă pregătirea parapantei pentru zbor, cum să decolezi sau să aterizezi, cum să o manevrezi, care sunt pozițiile în care este recomandat să stai și cum să te comporți în anumite situații precum vânt mai puternic sau o aterizare mai dificilă. Este bine de știut că începătorii în acest sport zboară de obicei în tandem, împreună cu instructorul lor, pentru a prinde tehnicile de care au nevoie pentru a se putea descurca pe viitor singuri.

În Cluj-Napoca există câteva școli și asociații de sporturi extreme care țin astfel de cursuri de zbor cu parapanta.

Unul dintre locurile în care se pot lua cursuri de zbor este Aeroclubul Cluj-Napoca. Instructorii de aici  organizează cursuri de zbor cu planorul sau cursuri de parașutism. Persoanele interesate de acest e sporturi extreme și care au vârste cuprinse între 16 și 22 de ani se pot înscrie gratuit la cursurile de formare de planorism și parașutism, iar cele care au peste această vârstă pot beneficia de aceste cursuri contra-cost. Înscrierile se fac anual, în perioada 11 ianuarie – 12 februarie.

Adresa: Str. Regele Ferdinand, nr.29, localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj

Contact: Aeroclubul Cluj-Napoca

Asociaţia Sportivă de Zbor cu Parapanta (A.S.PAR.) poate reprezenta o altă opțiune pentru cei care doresc să învețe să zboare cu parapanta. Asociația a fost înființată în anul 1994 și de atunci oferă cursuri de zbor cu parapanta în județul Cluj și în împrejurimi. Cei care optează să învețe să zboare aici vor beneficia de instructaj din partea unor specialiști licențiați – câștigători a numeroase trofee la competiții de parapantism sau alte sporturi aeronautice – dar și de echipamente profesioniste, care să ofere siguranță cursanților.

Adresa: Aerodromul Dezmir (Strada Planoarelor, localitatea Dezmir, județul Cluj)

Contact: Asociaţia Sportivă de Zbor cu Parapanta

Un alt club care oferă cursuri de zbor cu parapanta este Skydiving Transilvania. Aici pasionații de sporturi extreme pot învăța să zboare cu parașuta, pot participa la salturi în tandem (în grupuri de mai multe persoane) sau pot opta pentru zboruri de agrement. Cursurile și săriturile se fac contra-cost, iar în prețul biletului este inclusă și închirierea echipamentului necesar pentru un zbor și, opțional, serviciile de filmare sau fotografiere a zborului.

Adresa: Aerodromul Luncani (drumul european E60, localitatea Luncani, județul Cluj)

Contact: Skydiving Transilvania

Transilvania eXtreme Adventures este o altă asociație sportivă din Cluj-Napoca ce organizează atât cursuri cât și zboruri de agrement în tandem cu parapanta sau cu paramotorul. Acestea sunt organizate în diferite locații din județul Cluj și au o durată diferită, în funcție de preț și de distanța zborului.

Adresa: Str. Băii, nr.14, localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj

Contact: eXtreme Adventures

Nu în ultimul rând, o altă organizație sportivă care oferă astfel de cursuri este Clubul Sportiv Sky Fly din Cluj-Napoca. Pasionații de zbor de agrement pot învăța aici cum să zboare liber cu parapanta. În cadrul cursurilor de inițiere aceștia se vor familiariza cu echipamentul și vor învăța câteva reguli simple de decolare, control și aterizare, iar la sfârșit vor primi o diplomă „care va fi dovada palpabilă a unei zile de neuitat”. De asemenea, cei curioși să experimenteze acest sport extrem pot opta pentru o sesiune de zbor cu parapanta în tandem.

Adresa: Strada Dunării, localitatea Cluj-Napoca, județul Cluj

Contact: Clubul Sportiv Sky Fly

În judeţul Cluj se poate zbura cu parapanta pe dealurile din apropierea municipiului Cluj-Napoca, Floreşti şi Dezmir, Cheile Turzii, Iara şi Liteni.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *