Dimineața, lumea se învârte datorită cafelei. Această licoare magică are nenumărate beneficii dovedite clinic și te face să devii mai prietenos, însă poate face mai mult de-atât. După ce savurezi ceașca de dimineață, nu arunca cafeaua măcinată din cafetieră. O poți refolosi, ea fiind foarte utilă în casă. Îți dezvălui doar 5 dintre modalitățile prin care poți reutiliza zațul, după ce acesta și-a făcut datoria principală.
Salvare pentru plante
Sursa foto: Keechuan
Zațul de cafea poate ține dăunătorii la distanță de plantele tale. Dacă te confrunți cu o invazie de furnici sau melci, împrăștie resturile de cafea măcinată pe pământ. Furnicile și melcii reacționează negativ la cafeină, așa că, evită zonele unde aceasta este resimțită. Dacă stai la casă și pisicile și-au făcut o litieră din grădina ta cu flori, poți împrăștia și acolo zaț de cafea, va ține pisicile la distanță. Mai mult decât un pesticid însă, cafeaua poate acționa ca un fertilizator pentru unele plante. Începe prin a adăuga o linguriță de zaț de cafea în pământul plantei respective, amestecându-l ușor pentru a amesteca cafeaua cu pământul. Dacă în următoarea săptămână observi că planta reacționează pozitiv, poți mări treptat doza de cafea, când e nevoie.
Exfoliant pentru corp
Sursa foto: Wasutha Ngamsuwan
Probabil aceasta este cea mai cunoscută metodă de reutilizare a cafelei măcinate. Cafeina și masajul ajută la reducerea celulitei de pe piele. Masajul este obținut, în acest caz, din mișcarea de fricțiune a granulelor de cafea. Astfel, nu doar că îmbunătăţeşti aspectul pielii, dar și elimini impuritățile și celulele moarte. În plus, mirosul de cafea va rămâne impregnat în pielea ta pentru câteva ore. Totodată, poți folosi granulele pentru a-ți face o mască facială. Aici însă trebuie să ai grijă dacă ai tenul sensibil, să nu îți zgârii pielea cu zațul de cafea. Acestea pot avea o acțiune destul de dură. Nu în ultimul rând, dacă ești brunetă, poți folosi restul de cafea și pentru un masaj al scalpului, prevenind astfel apariția mătreții. Dar fă asta doar dacă ai părul brunet, pentru că părul blond sau roșcat rămâne pătat la rădăcină de pigmentul din cafea.
Odorizant
Sursa foto: Iakov Filimonov
Poți folosi zațul de cafea pe post de odorizant de mașină, punându-l într-un ciorap lycra tăiat. Ba chiar poți adăuga și două picături de extract de vanilie acolo, pentru un parfum mai potent. Pe de altă parte, dacă ai uitat o mâncare în frigider prea mult timp și acum tot frigiderul a prins acel miros, te poți ajuta și aici de zaț. După ce ți-ai făcut cafeaua de dimineață, pune filtrul de hârtie plin, într-o ceașcă sau un bol și pune-l în frigider. Cafeaua va absorbi mirosul neplăcut din frigiderul tău și îl va înlocui cu mirosul ei delicios. Poți elimina și mirosul pregnant de țigară din scrumiere cu zațul de cafea. Iar dacă mâna ta miroase a ceapă sau a usturoi după ce ai gătit, freacă-ți mâinile cu puțin zaț de cafea și vei scăpa de mirosul neplăcut. Desigur, vei mirosi a cafea!
Desfundător de țevi
Sursa foto: Voyagerix
Iar s-a înfundat țeava chiuvetei din bucătărie? Poți rezolva și asta cu cafea! Pune într-o cratiță zațul și puțină apă, fierbe amestecul și apoi toarnă-l direct în scurgere. Granulele de cafea vor avea un efect abraziv asupra pereților interiori, luând cu ele orice impuritate care a rămas legată de țeavă. În plus, va avea și un efect dezodorizant asupra zonei.
Aromatizarea mâncării
Sursa foto: Ld1976d
Nu doar licoarea e bună când vine vorba de aromă. Atunci când vrei să faci o prăjitură cu aromă de cafea, poți „scăpa” câteva granule de cafea folosite direct în aluat. Nu le vei simți când mănânci prăjitura, însă cu siguranță vei simți gustul aromat de cafea.