A devenit un obicei atât de comun încât nici nu mai stai să te gândești când îl faci. E o a doua natură pentru noi să bem dimineața o ceașcă de cafea. Dar de ce? Te-ai gândit vreodată care sunt efectele cafelei atunci când e băută dimineața? De ce suntem atât de legați de acest obicei? M-am documentat și îți împărtășesc în cele ce urmează câteva dintre efectele cafelei și motivele pentru care noi o consumăm dimineața.
Trezirea!
Cel mai auzit motiv pentru a bea cafea este faptul că te trezește. Îți oferă un boost de energie, te revitalizează și te face mai concentrat pe sarcinile pe care le ai de rezolvat. Responsabilă pentru acest efect este cafeina, o substanță care se află și în ceai, cola, ciocolată și alte alimente. S-au făcut cercetări destul de extensive despre efectele cafeinei și s-a impus o doză maximă zilnică de cafeină care se poate consuma în siguranță. Cafeiia este cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel mondial.
Efectul laxativ
Un număr semnificativ de oameni consumă cafeaua dimineața pentru efectul său laxativ. Deși asta nu este un lucru totalmente rău, efectul cafelei accelerează procesul de digestie, golind astfel, odată cu deșeurile din intestine, și conținutul stomacului. Asta înseamnă că dacă ai mâncat înainte să îți bei cafeaua, alimentele consumate sunt descompuse mai rapid și corpul tău nu apucă să absoarbe nutrienții necesari din alimente.
Sursă foto: Forbes.com
Pauză de cafea
În cercetările mele în lumea efectelor provocate de consumul de cafea dimineața, am dat peste un studiu care atestă că nu este necesar să bei cafea dimineața. Asta ar explica apariția unei „pauze de cafea” în timpul zilei (sau mai multe). Explicația e că, ceasul biologic al corpului uman este setat să regleze nivelul de cortisol (hormon responsabil pentru starea de vigilență și alertă) în funcție de nivelul de lumină naturală perceput. Asta explică și de ce ne trezim dimineața dacă ne bate soarele în geam. Ei bine, nivelul de cortisol este destul de scăzut în timpul somnului, însă acesta crește în mod natural dimineața (adică, corpul tău chiar se energizează singur dimineața). În mod normal asta se întâmplă cam într-o oră de la trezirea naturală. De fapt, nivelurile natural înalte de cortisol în timpul zilei sunt în jurul orelor 8 – 9 dimineața, 12 – 1 la amiază și 5:30 – 6:30 seara. În aceste condiții, studiul susține că momentul optim pentru a consuma cafea și a beneficia de pe urma acesteia este între aceste momente ale zile, când nivelul de cortisol din corp îți scade. Practic, poți face două pauze de cafea: una între 10 și 11 dimineața și una între 2 și 4 după masa.
Studiul nu menționează prea multe despre cei care se trezesc cu mult înaintea orei 8 dimineața și e posibil ca aceștia să aibă cu adevărat nevoie de acel boost de energie oferit de cafea, înainte ca nivelul de cortisol să crească în mod natural în organism.