logo
Search
Generic filters
Exact matches only

9 lucruri pe care nu le ştiai despre lapte

Deși este poate unul dintre cele mai consumate alimente zilnic, sub diferite forme, există multe lucruri interesante despre lapte pe care nu le cunoaștem.

1. Primele țări care au consemnat consumarea laptelui au fost Afganistan și Iran, acum mai bine de 10.000 de ani, urmate de Africa și Turcia.

2. Vacile produc 90% din laptele de pe piață. O vacă poate oferi în medie 90 de pahare de lapte zilnic și 200.000 pe parcursul întregii sale vieți.

3. Laptele ultrapasteurizat UHT nu expiră la fel de ușor ca cel pasteurizat obișnuit, putând să reziste până la 6 luni de zile.

4. Laptele cald, cu puțină scorțișoară sau miere, vindecă insomnia și te ajută să ai un somn mai liniștit. Laptele conține un nivel ridicat de triptofan, un aminoacid care are un efect calmant. De asemenea, el este o sursă importantă de calciu, ceea ce ajută la reglarea producției de melatonină, un hormon responsabil cu reglarea ciclului somn-veghe.

5. Taie pofta de mâncare și ajută la curele de slăbire. Fiind bogat în vitamine, un singur pahar de lapte îți va potoli foamea pentru o perioadă de timp. În plus, laptele ajută la menținerea nivelului necesar de vitamina D, care contribuie la reducerea caloriilor și la întărirea organismului.

6. Laptele este benefic pentru piele, deoarece o curăță și îi conferă fermitate, finețe și strălucire. Nutrienții din lapte regenerează pielea și îi reglează funcțiile. De asemenea, betahidroxi-acizi din lapte ajută la exfolierea celulelor moarte ale pielii și o face mai catifelată.

7. Laptele calmează erupțiile și iritațiile. Dacă te-a ars soarele sau ți-au apărut câteva iritații pe piele, poți să calmezi senzația lor neplăcută cu ajutorul laptelui. Astfel, tot ce trebuie să faci este să aplici o compresă înmuiată în lapte pe zona arsă sau iritată și să o menții acolo timp de 15 minute. Datorită conținutului de aminoacizi și calciu, laptele regenerează pielea și o calmează.

8. Ajută la întărirea sănătății dinților. Laptele are aciditate redusă, ceea ce ajută la încetinirea eroziunii dinților. De asemenea, această băutură conține calciu, care este responsabilă de întărirea și protejarea dinților, prin combaterea apariției tartrului.

9. Laptele ajută la îndreptarea părului, îi conferă strălucire și combate căderea lui. Dacă vrei să urmezi un tratament pe bază de lapte, pentru părul tău, iată ce trebuie să faci: toarnă 200 ml de lapte întru-un recipient spray și pulverizează-l pe părul uscat până când acesta se umezește, apoi acoperă-ți capul timp de 15 minute. După aceea, spală-ți părul cu șampon, apoi cu balsam.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *