Numeroase ingrediente folosite în mâncărurile asiatice au numeroase beneficii pentru organism. De altfel, se poate observa că în rândul populaţiei asiatice rata obezităţii este mult mai mică faţă de ţările vestice, unde lanţurile de fast food şi mâncărurile grase şi-au făcut un loc destul de mare în alimentaţia oamenilor. Numeroase studii au demonstrat că asiaticii au o incidenţă mai mică a bolilor cronice, în timp ce vesticii sunt cu 65% mai predispuşi să sufere de cancer. Faptul că sunt mai sănătoşi şi că obezitatea încă este ţinută sub control se datorează alimentelor pe care le consumă, în special produsele din soia, peşte, fructe, legume şi ceaiuri. De asemenea, aici contribuie şi procentajul mic de carne şi produse lactate consumate.
Dieta asiatică, care doar pentru noi pare o dietă din cauză că nu se bazează pe alimente consistente, are la bază alimente precum orez, tăiţei şi cereale integrale care sunt consumate zilnic. Aici se mai adaugă fructe, legume, uleiuri vegetale şi seminţe proapspete. Opţional pentru consumarea zilnică sunt incluse şi diferite tipuri de peşte. Pentru această dietă ouăle, dulciurile şi carnea de pasăre sunt recomandate a fi consumate o dată pe săptămâna, iar restul cărnurilor doar o dată pe lună. Pentru hidratare se bea cel puţin 6 pahare de apă sau ceai verde.
De asemenea, modul de gătire al alimentelor joacă un rol important în menţinerea calităţii acestora. De cele mai multe ori mâncărurile sunt pregătite în tigăi wok, prin metoda stir-fry. Această tehnică combină anumite avantaje:
- Este rapidă şi simplă – foloseşte o cantitate mică de ulei
- Timpul de gătire este scurt – temperaturile foarte ridicate la care se găseşte asigură menţinerea culorii, nutrienţilor şi texturii alimentelor
Gătirea la abur se face tot prin metoda stir-fry, doar că la final tigaia este acoperită cu capac, iar în momentul în care începe să iasă aburul înseamnă că mâncarea este gata.
Este foarte uşor să integrăm dieta asiatică în alimentaţia noastră de zi cu zi. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţam la mâncărurile noastre tradiţionale şi să devenim vegetarieni. Trebuie doar să adaptăm anumite reţete după modelele asiatice prin adăugarea a mai multor legume în preparatele noastre şi gătirea lor în mai puţine grăsimi. Dacă pregătiţi sandviciuri, încercaţi să adăugaţi doar o felie de carne şi una de brânză, dar în schimb triplaţi cantitatea de legume. Până la urmă, o alimentaţie sănătoasă se bazează pe o dietă echilibrată, astfel că nu trebuie să vă schimbaţi de tot obiceiurile, ci doar trebuie să includeţi mai multe alimente vegetale şi bogate în fibre.
Cele mai multe bucătării asiatice sunt influenţate de cultura şi religia locală. În articolele următoare vă vom prezenta cele mai cunoscute bucătării asiatice precum cea chinezească, indiană, thailandeză, coreeană şi japoneză.
2 răspunsuri
Avem multe de învățat din bucătăria asiatica …
Cu siguranta 🙂