Bucătăria chinezească reprezintă un echilibru între culoare, gust, aromă şi prezentare. Această bucătărie se bazează în special pe carbohidraţi precum orez şi tăiţei, dar sunt folosite şi legumele de origine chinezească şi soia.
Şcoala nordică, de coastă, continetală şi sudică reprezintă cele patru varietăţi regionale ale bucătăriei, drept pentru care nu se poate vorbi despre o bucătărie uniformă. Însă, majoritatea preparatelor folosesc ingrediente de bază şi se ghidează după principiul echilibrului în bucătărie.
Ingredientele cele mai folosite
-
Orez
Orezul alb, în mare parte preparat la aburi, este unul dintre cele mai folosite ingrediente în mâncărurile chinezeşti. Acesta este folosit şi la producerea berii, vinului şi oţetului.
-
Tăiţei
Ţăiţeii se găsesc în numeroase forme şi dimensiuni. Aceştia sunt folosiţi în supe sau ca şi garnitură, reci sau calzi, cu diferite toppinguri.
-
Soia
Pentru a oferi corpului necesarul de proteine, carnea este înlocuită cu tofu făcut din boaie de soia. De asemenea, laptele din soia, ulei de soia şi sosurile din soia sunt folosite în bucătăria chinezească.
-
Legume
Cele mai des folosite legume sunt frunzele chinezeşti, varza chinezească, spanacul chinezesc şi brocoli chinezesc. În zonele, unde oamenii nu au acces constant la legume proaspete se folosesc şi murături sau legume uscate.
-
Ierburi şi condimente
Pentru a da aromă şi gust preparatelor se folosesc ghimbir, usturoi, piper alb, ulei de susan, ciuperci uscate şi chilli chinezesc.
Cele mai cunoscute reţete
-
Porc dulce-acrişor
Bucăţi mici de porc sunt prăjite, după care sunt înnăbuşite cu zahăr, oţet şi sos de soia.
-
Pui gong bao
Această specialitate se face din pui tăiat bucăţele, chilli uscat şi alune prăjite.
-
Rulouri de primăvară
Rulourile de primăvară au diferite varietăţi. Se pot prepara din legume sau carne, iar gustul este dulce sau picant.
-
Mooncake
Acest desert este consumat doar în perioada Festivalului de Toamnă. Prăjitura este umplută cu o pastă pe interior şi câteodată conţin şi un gălbenuş de ou sărat. Printre umpluturi se găsesc pasta de seminţe de lotus sau pasta de fasole dulce.
Băuturile cele mai consumate
-
Berea Tsingtao
Această bere este consumată în peste 62 de ţări şi regiuni, fiind exportat din oraşul Qingdao. Este produsă din apă de munte, malţ şi hamei.
-
Laptele de cocos
Laptele de cocos este făcut din miezul nucii de cocos la care se adaugă apă şi zahăr.
-
Wisky amestecat cu ceai verde
Acest mix este consumat în special de petrecăreţi şi se găseşte în meniul numeroaselor cluburi.