Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Calorii și cafeină în sortimentele de cafea

Una dintre băuturile preferate de oamenii din lumea întreagă la micul dejun este cafeaua. Însă fie că o bei acasă, fie că o cumperi la un coffee shop, în funcție de sortimentul de cafea pe care îl preferi, consumi un anumit număr de calorii și o doză semnificativă de cafeină. Iată care sunt valorile nutriționale din cele mai consumate sortimente de cafea.

Espresso

expresso_36107835

Sursă foto: © Neosiam

Această băutură se consumă de obicei după ce ai luat masa, și se bea dintr-o singură înghițitură. Conține între 80 și 100 mg de cafeină, 5 calorii și 0 proteine. De fapt, singurul rol al unui espresso este să îți dea un imbold de energie, fără să aibă vreo valoare nutritivă. Băutura se consumă de obicei fără lapte sau zahăr.

Cappuccino

Cappuccino

Sursă foto: © Shutterbestiole

Un cappuccino e format de obicei dintr-unul sau mai multe shoturi de espresso peste care se toarnă spumă de lapte. Cantitatea de cafeină crește proporțional cu numărul de shoturi de espresso din băutură (ce obicei unul sau două). Aici se adaugă și 6 grame de proteine din lapte, dar și între 95 și 150 de calorii, în funcție de laptele folosit. Deși băutura nu este recomandată celor ce vor să scadă în greutate, cantitatea de lapte din cappuccino este o sursă bună de calciu și proteine pentru sănătatea osoasă.

Latte

latte_34246757

Sursă foto: © Cristi Lucaci

O altă specialitate de cafea italiană, latte-ul este varianta cu mai mult lapte a unui cappuccino. Pe scurt, un shot de espresso (80-100 mg cafeină) și aproape de două ori cantitatea de lapte dintr-un cappuccino, fac ca un latte machiato să aibă un număr de aproximativ 200 calorii și cam 10 g de proteine. Partea bună e că laptele devine diluat atunci când este spumat și conține mai puține calorii decât turnat direct.

Mocha/cafea cu sirop

mocha-coffee_44746818

Sursă foto: © Djordje Rusic

Tot mai des cafenelele și barurile oferă opțiunea unui preparat din cafea cu diverse sortimente de sirop precum alune, vanilie, mocha (ciocolată) și așa mai departe. Și acest tip de cafea începe prin adăugarea de lapte spumat la un shot de espresso, însă spre deosebire de băuturile anterior menționate, aici se adaugă și siropul, iar băutura este decorată cu frișcă. Datorită acestor ingrediente, o astfel de cafea conține o cantitate sesizabilă de grăsimi (~ 10 g) și are în jur de 300 calorii și 80 mg de cafeină. O astfel de băutură are același efect asupra corpului ca și o tabletă de ciocolată.

Frappe

frappe_42459554

Sursă foto: © Tomophafan

Frappe-ul are cel mai mare aport de calorii corpului, ajungând la aproximativ 500 calorii per băutură (200 ml). De obicei acesta se prepară cu cafea instant (ness), diverse siropuri, lapte, frișcă și gheață. Cafeaua instant aduce un aport de aproximativ 60 mg de cafeină. Laptele și frișca aduc în jur de 20 g de grăsime. În funcție de siropul folosit se mai adaugă un număr modic de calorii. Din această cauză, nutriționiștii și dieteticienii consideră frappe-ul un desert mai degrabă, decât o băutură.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *