Vestit printre români, Cimitirul Vesel de la Săpânța a devenit o atracție turistică tot mai interesantă atât pentru conaționalii noștri, cât și pentru turiștii străini. Cimitirul se află în localitatea Săpânța, în Maramureș, iar numele i se trage de la nenumăratele cruci multicolore și de la mesajele și epitafele care sunt înscrise pe acestea.
Este important de știut că cele mai multe mesaje de pe cruci nu sunt glume sau bancuri, ci sunt texte care descriu un moment din viața celor decedați, motivul morții, precum și desene care ilustrează un aspect din viața omului înmormântat. Sunt texte lirice, având caracter satiric și care de obicei se situează între 7 și 17 versuri. Astfel, se dorește păstrarea vie a unei amintiri și a unor lucruri esențiale despre persoana decedată.
Ideea a luat naștere în mintea artistului popular Stan Ion Pătraș, în anii 1930, care a fost sculptor, pictor și poet. El a creat, timp de mai bine de 50 de ani, sute de cruci din lemn inscriptate cu aceste mesaje. Crucile sunt făcute din lemn de stejar, inscriptat manual după tăiere și uscare. Munca lui Stan Ion Pătraș a fost continuată după moartea sa din 1977 de către ucenicul său, Dumitru Pop Tincu.
Plimbându-te printre cruci, poți observa cu ușurință diferite imagini care înfățișează scene simple din viața locuitorilor satului, fiecare scenă fiind relevantă pentru persoana decedată. Astfel, sunt ilustrate activități precum torsul, gătitul, țesutul, tăierea lemnelor, păstoritul, cântatul și multe alte ocupații obișnuite ale sătenilor. Aceste scene sunt pictate în culori expresive, precum galben, roșu, alb și verde, pe un fundal de culoare albastră, denumită Albastru de Săpânța.
Cimitirul Vesel de la Săpânța este singurul loc din România care mai păstrează întrucâtva credința și tradițiile dacice, conform cărora moartea nu era un moment de temut sau de durere, ci din contră. Dacii plângeau la naștere, deoarece ei credeau că viața este doar o pedeapsă pe care Zamolxe o dădea celor care au greșit, în timp ce moartea era un motiv de veselie, deoarece reprezenta izbăvirea acelei pedepse și ridicarea omului din nou alături de zeul suprem.
Pentru vizitarea Cimitirului, turiștii trebuie să respecte programul de vizitare de la 10 la 18, precum și să plătească următoarele taxe: intrare copii 2 lei, intrare adulți 4 lei, taxă foto 4 lei, taxă video 10 lei.
Citește și despre cea mai înaltă sculptură de piatră din Europa , care se află in Romania.